Hlavní obsah

Sazka je v konkurzu

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v pátek potvrdil rozhodnutí o uvalení konkurzu na loterijní společnost Sazka, k němuž došli věřitelé po celodenní schůzi. Schválením konkurzu představenstvo Sazky ztrácí oprávnění nakládat s majetkem firmy a toto oprávnění přechází na insolvenčního správce Sazky.

Foto: Novinky

V Národním domě na pražských Vinohradech se konala schůze věřitelů loterijní společnosti Sazka. Na snímku generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Článek

Investiční skupiny KKCG a PPF, které konkurz prosazovaly, mají podle svých prohlášení snahu zachovat činnost Sazky, ale ne se současným vedením. Sazka je v úpadku od konce března.

Účinek konkurzu nastane až zveřejněním v insolvenčním rejstříku, což bylo mělo být hotové nejpozději do konce června, řekla novinářům mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. "Zřejmě to však bude již v pondělí 30. května," informovala později mluvčí soudu.

"Sazka se zcela určitě proti vyhlášení konkurzu odvolá. Bude se mu bránit všemi právními prostředky," řekl po skončení věřitelské schůze šéf Sazky Aleš Hušák. A bude to dlouhá právní bitva, to vám garantuji, dodal.

Konkurz byl schválen téměř 78 procenty hlasů nezajištěných věřitelů a 100 procenty hlasů zajištěných věřitelů. K návrhu na konkurz se připojil i největší věřitel s téměř pěti miliardami pohledávek, The Bank of New York Mellon.

Soud zároveň ponechal ve funkci dosavadního prozatímního insolvenčního správce Josefa Cupku.

Je to zmatečné, tvrdil Hušák

"Jednání na mne působí zmatečně a vypadá to, že někdo žene případ k tomu, aby se rozhodlo co nejdříve. Ale ať to jednání dnes dopadne jakkoli, boj teprve začíná," řekl ještě odpoledne novinářům generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Páteční schůzi věřitelů Sazka od začátku provázely spory mezi věřiteli navzájem i mezi některými věřiteli a Sazkou. Jednání se účastnilo zhruba 40 věřitelů včetně ředitele Sazky Hušáka.

Hušák například zpochybnil nezávislost soudce Jaromíra Harmacha kvůli přístupu k pohledávce Bestsportu, činnosti soudu kolem odvolání insolvenčního správce a požadavku soudu o doložení pravosti podpisů Hušáka na některých dokumentech.

Zástupce The Bank of New York Mellon uvedl, že kvůli jednání Hušáka klesá "uspokojení věřitelů" každým dnem.

Celkem soud zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Při čtvrtečním přezkumném řízení Sazka většinu pohledávek částečně popřela.

Podnikatelé Petr Kellner a Karel Komárek v úterý jménem svých skupin PPF a KKCG zaslali akcionářům a členům představenstva Sazky dopis, v němž naposledy předložili společnou nabídku na záchranu firmy. Pokud akcionáři Sazky návrh nepřijmou, PPF a KKCG uvedly, že budou na páteční schůzi prosazovat konkurz Sazky.

Hušák již dříve upozornil, že konkurz znamená okamžité ukončení Sazky. To ale ve čtvrtek popřel ministr financí Miroslav Kalousek, podle něhož uvalení konkurzu není důvodem pro odebrání licence Sazce.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Jejími akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Reklama

Související témata:

Související články

Schůzi věřitelů Sazky odročil soud na pátek

Městský soud v Praze ve čtvrtek odročil schůzi věřitelů loterijní společnosti Sazka na pátek 09:00. Konat se bude v Národním domě na Vinohradech. Ve čtvrtek od...

Výběr článků

Načítám