Hlavní obsah

Na jednání o osudu Sazky se hádají i věřitelé mezi sebou

Praha
Aktualizováno

V pátek ráno se sešli věřitelé loterijní společnosti Sazka, aby rozhodli, zda Sazka projde reorganizací, nebo na ni bude uvalen konkurz. Jednání se zúčastní zhruba 40 věřitelů i generální ředitel společnosti Aleš Hušák. Od počátku je provázejí spory mezi věřiteli navzájem a mezi některými věřiteli a Sazkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Schůze začala v pátek ráno v Národním domě na Vinohradech. Čtyři desítky věřitelů Sazky mají rozhodnout o budoucnosti loterijní společnosti. Největší slovo má při ní věřitel s největším počtem pohledávek.

Jednání rozhodne o tom, zda Sazka projde reorganizací, nebo na ni bude uvalen konkurz. Od začátku jej přitom provázejí spory. Hušák zpochybnil nezávislost soudce Jaromíra Harmacha kvůli přístupu k pohledávce Bestsportu, činnosti soudu kolem odvolání insolvenčního správce a požadavku soudu o doložení pravosti podpisů Hušáka na některých dokumentech.

"Ukazuje se, že je vážný důvod pochybovat o podjatosti vůči významnému věřiteli, společnosti Bestsport," uvedl právní zástupce Sazky. Upozornil, že se obává nevratných kroků v případě prohlášení konkurzu.

Námitka podjatosti se podle soudce ale nevztahuje na úkony, které nesnesou odklad, včetně konání schůze věřitelů s lhůtou stanovenou zákonem.

Zástupce Českého olympijského výboru, který je minoritním akcionářem Sazky, upozornil, že již byla poškozena práva věřitelů i akcionářů jednáním managementu Sazky. Vyzval proto soud k okamžitého rozhodnutí. Rovněž zástupce The Bank of New York Mellon uvedl, že kvůli jednání Hušáka klesá "uspokojení věřitelů" každým dnem. Postup Sazky označil za účelový.

Soud eviduje 2075 veřitelů s pohledávkami za 40 miliard

Sazka hned na počátku jednání požádala soud, aby mohla změnit stanovisko k pěti pohledávkám kvůli tom, že prý obdržela po přezkumném jednání další podstatné informace. U pohledávek Sazka uznala částku nebo stáhla zpět jejich popření, šlo ale většinou o pohledávky za tisíce korun. U pohledávky Sidereus snížila popření její více než 20miliónové pohledávky o zhruba 5000 korun.

Další z věřitelů, zástupce společnosti Bestsport, následně požádal o odročení schůze až po přezkumném jednání její šestimiliardové pohledávky. Ta nebyla projednána a byla odročena na zvláštní přezkumné jednání. Bestsport je ovládán Sazkou a provozuje O2 Arenu. Následovala série dotazů a odpovědí k výši a platnosti pohledávek mezi zástupci Bestsportu, Sazky, PPF a KKCG.

Celkem soud zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Při čtvrtečním přezkumném řízení Sazka většinu pohledávek částečně popřela.

Konkurz znamená konec, míní Hušák

Podnikatelé Petr Kellner a Karel Komárek v úterý jménem svých skupin PPF a KKCG zaslali akcionářům a členům představenstva Sazky dopis, v němž naposledy předložili společnou nabídku na záchranu firmy. Pokud akcionáři Sazky návrh nepřijmou, PPF a KKCG budou na páteční schůzi věřitelů prosazovat konkurz Sazky.

Takové řešení by podle generálního ředitele Aleše Hušáka znamenalo okamžitý konec společnosti. Podle ministra financí Miroslava Kalouska však tato varianta není důvodem pro odebrání licence Sazce.

Josef Novotný, předseda prozatímního věřitelského výboru, řekl, že pokud nedojde k nevratným krokům a do vedení Sazky by přišli věřitelé, kteří by financovali opětný rozjezd Sazky, lze společnost zachránit.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Jejími akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Největší podíl, 67,98 procenta, drží Český svaz tělesné výchovy. Ze zisku má podporovat sport a tělovýchovu, ještě v roce 2003 akcionářům vyplatila přes miliardu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám