Hlavní obsah

MMF začíná přijímat kandidatury na nového šéfa

Novinky, pit
Paříž/Mexico City

Mezinárodní měnový fond (MMF) od pondělí začíná přijímat kandidatury na svého nového šéfa, který vystřídá sexuálním skandálem pronásledovaného Francouze Dominiqua Strausse-Kahna. Za hlavní kandidátku je považována francouzská ministryně financí Christine Lagardeová, jak připomíná agentura Reuters. Výběr potrvá do 10. června.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská ministryně zahraniční Christine Lagardeová

Článek

Nový šéf MMF by měl být jmenován do konce června. Prozatímního vedení se ujal Američan John Lipsky. Podle nepsaného pravidla stojí v čele MMF zástupce Evropy, což se však střetává s kritikou ze strany rozvojových zemí.

Například Mexiko vysílá do boje šéfa centrální banky Agustína Carstense. „Má schopnosti i kvalifikaci potřebnou k vedení této instituce,“ vychvaluje svého kandidáta mexické ministerstvo financí.

Za Lagardeovou stojí samozřejmě Francie, jak uvedl francouzský ministr vnitra Claude Gueant. Podle něj ji podporují i další země. To ostatně naznačily i Německo a Velká Británie. Pochopitelně bude záležet i na postoji Spojených států.

Až 25 let za mřížemi

Strauss-Kahn byl v pátek propuštěn na miliónovou kauci do domácího vězení v New Yorku. Soud s ním se bude konat 6. června. Za znásilnění mu hrozí až pětadvacetiletý trest, bývalý šéf MMF však veškerá obvinění jednoznačně popírá. Oporu má ve své manželce Anne Sinclair.

Zatčení Strausse-Kahna vyvolalo ve Francii živou diskusi a nechybějí názory, že se stal obětí spiknutí proti jeho osobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám