Hlavní obsah

Čechům zachutnaly sladkovodní ryby, jejich spotřeba stoupá

Novinky, pit
Praha

Spotřeba sladkovodních ryb v České republice stoupla v roce 2010 na 1,415 kg na osobu, poslední dva roky tak jejich obliba v českých domácnostech roste. Vyplývá to ze statistik o produkci a spotřebě sladkovodních ryb, které zpracovává Rybářské sdružení ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spotřeba sladkovodních ryb u nás stoupá již druhým rokem, což je rozhodně pozitivní. Obzvlášť uvážíme-li, že mezi lety 2000 a 2008 spotřeba neustále mírně klesala,“ kvitoval výsledky ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii ale Česko stále výrazně zaostává. Evropský průměr totiž činí přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele. Ze statistik dále vyplývá, že se počet lidí, kteří sladkovodní ryby nejedli, snížil z 24 procent na 20,5 procenta a naopak vzrostl počet občasných konzumentů z 51,4 procenta na 54 procent.

Oblíbené grilování

Jak připomněla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza M. Dvořáčková, ke zvýšené konzumaci sladkovodních ryb přispěla i dlouhodobá komunikační kampaň nazvaná Ryba domácí.

„Až na trojnásobek stouply za poslední dva roky prodeje ryb v období grilování,“ uvedl ministr Fuksa.

Anketa

Jíte sladkovodní ryby?
Pravidelně
8,3 %
Občas
73,7 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 8209 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám