Hlavní obsah

Portugalsko mají dostat z krize dva bilióny

– Lisabon

Portugalsko uzavřelo se zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu po třech týdnech jednání dohodu o tříleté finanční pomoci v dluhové krizi. Oznámil to v úterý večer úřadující portugalský premiér José Sócrates. Rozsah podpůrného balíku neuvedl, podle informovaných zdrojů agentury Reuters však pomoc dosáhne 78 miliard eur (zhruba 1,9 biliónu Kč).

Článek

Úřadující vláda podepsala s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a misí MMF předběžnou dohodu, kterou bude muset stvrdit i portugalská opozice. V zemi se totiž budou 5. června konat předčasné volby a Sócratesova vláda jednala o pomoci v součinnosti s opozičními sociálními demokraty.

Sócrates označil dohodu pro zemi za "dobrou" a uvedl, že poskytuje Portugalsku více času k plnění harmonogramu snižování rozpočtového deficitu, než vláda původně slibovala. V letošním roce už podle něj vláda nebude muset přijmout žádná dodatečná úsporná opatření.

Vedle snižování deficitu by měla dohoda obsahovat celkový plán hospodářských reforem s privatizací státního majetku, změnami trhu práce a opatřeními na podporu bankovního sektoru. Podrobnosti o obsahu dohody budou zveřejněny v následujících dnech.

Portugalsko se minulý měsíc stalo po Řecku a Irsku již třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc.Portugalskou žádost o poskytnutí pomoci uspíšil pád vlády z počátku dubna.

Dohoda by měla být schválena na zasedání ministrů financí eurozóny v polovině května. Portugalsko bude muset dostat od záchranného fondu EU peníze do poloviny června, kdy má splatit dluhopisy za 4,9 miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám