Hlavní obsah

Cena stříbra šla po bin Ládinově smrti dolů

Singapur

Cena stříbra po zprávě o smrti nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina spadla o deset procent a vrátila se tak na zhruba 44 dolarů (asi 717 Kč) za troyskou unci (asi 31,1 gramu). Naopak cena zlata a ropy se snížila pouze nepatrně, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: ČTK

Cena stříbra poklesla výrazněji, zlato i ropa si své hodnoty zatím drží.

Článek

Stříbro tak během několika desítek minut zaznamenalo nejhlubší propad od října 2008, tedy bezprostředně po chaosu, který tehdy na finančních trzích způsobil pád obří americké banky Lehman Brothers. K prudkému propadu ceny ale podle analytiků zřejmě přispěl i fakt, že cena stříbra se v posledních dnech zvyšovala velmi výrazně, a byla tak zralá ke korekci.

"Je to impulzivní reakce na tu zprávu. Je zde riziko větší nestability," řekl jeden z makléřů v Sydney, jehož citovala agentura Reuters. "Mohou se objevit protesty na druhé straně a je možné, že Al-Káida bude chtít ukázat, že i když je vůdce mrtev, válka pokračuje," podotkl makléř.

Cena zlata se pohybovala kolem 1553 dolarů za unci, severomořská ropa Brent pak kolem 125 dolarů za barel.

"První reakce je taková, že je to důvod k poklesu cen. Tedy pokud to znamená, že Al-Káida je oslabena," uvedl zdroj z trhů, který si nepřál být jmenován.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americké ženy poblíž Bílého domu ve Washingtonu vzdávají čest své tetě, která zahynula 11. září roku 2001 při teroristickém útoku na budovu Pentagonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám