Hlavní obsah

Eurozóna i Evropská unie se rekordně zadlužují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Celkový dluh zemí eurozóny i celé Evropské unie (EU) loni opět vzrostl, a to na nejvyšší úroveň v historii. V eurozóně zasažené dluhovou krizí dluh stoupl ze 79,3 % HDP v roce 2009 na 85,1 % HDP loni a v celé evropské sedmadvacítce vzrostl z předloňských 74,4 % HDP na 80 % HDP v roce 2010. Informoval o tom Eurostat, statistický úřad Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Zadlužení Evropské unie i eurozóny se dostalo na rekordní výši.

Článek

Podle Eurostatu dluh celé EU dosahuje v přepočtu téměř deseti biliónů eur (téměř 240 biliónů korun). Ještě před čtyřmi lety v roce 2007, tedy před začátkem největší hospodářské krize od 30. let, bylo zadlužení nižší o téměř tři bilióny eur (zhruba o 72 biliónů korun) a dosahovalo 59 procent HDP.

Ke snížení zadlužení nevedl ani loňský nižší rozpočtový deficit v zemích platících evropskou jednotnou měnou i v celé EU. V eurozóně se schodek snížil z 6,3 % HDP v roce 2009 na šest procent v loňském roce. V EU deficit klesl za stejné období z 6,8 % na 6,4 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám