Hlavní obsah

Ve světě loni padlo na zbraně 1,6 biliónu dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Celosvětové výdaje na zbrojní výdaje dosáhly v loňském roce rekordní sumy 1,6 biliónu dolarů (asi 27 biliónů korun). Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zprávu Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-15E Strike Eagle

Článek

V roce 2010 zbrojní výdaje stouply o 1,3 procenta, což znamená zpomalení oproti roku 2009, kdy stouply o 5,9 procenta. Důvodem bylo zpomalení světové ekonomiky a finanční krize, která se dotkla i výdajů na zbrojení.

Výdaje v Evropě loni poklesly o 2,8 procenta na 382 miliard dolarů, protože vlády začaly brzdit rostoucí rozpočtové deficity. Největší škrty se podle SIPRI udály v malých ekonomikách střední a východní Evropy a v zemích jihovýchodní Evropy, například v Řecku.

„V průběhu roku 2011 i v následujících letech se očekává další snižování výdajů ve většině Evropy, přestože ve velkých ekonomikách bude mírné,“ připomněl SIPRI ve zprávě.

Výdaje Spojených států stouply

Spojené státy s nákladnými vojenskými operacemi v Afghánistánu a Iráku loni zvedly zbrojní výdaje o 2,8 procenta na 698 miliard dolarů. To je zhruba šestkrát tolik než druhá Čína. Za nejlidnatější zemí světa se seřadily Velká Británie, Francie a Rusko. V roce 2009 americké výdaje vzrostly dokonce o 7,7 procenta.

„Spojené státy zvýšily od roku 2001 vojenské výdaje o 81 procent," uvádí SIPRI s tím, že americké zbrojní výdaje loni činily 4,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pro USA tak výdaje na zbraně představovaly největší ekonomickou zátěž, pokud se pominou země Blízkého východu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám