Hlavní obsah

Superúřad práce bude od ledna vyplácet i dávky

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. ledna 2012 si Češi budou chodit pro veškeré sociální dávky a příspěvky od státu jen na jedno místo – na pobočky nového superúřadu práce. Ten v pátek začne v Česku fungovat na základě sloučení úřadů práce.

Článek

„Od začátku příštího roku se superúřad bude zabývat nejen zaměstnaností, ale i vyplácením podpor a veškerých příspěvků a dávek. Tedy včetně těch, které dosud měly na starosti obce,“ sdělil ve čtvrtek ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s tím, že kromě významných úspor pro státní rozpočet by měl nový úřad zefektivnit vyplácení peněz od státu, i boj proti jejich zneužívání.

Do čela superúřadu Drábek jmenoval Kateřinu Sadílkovou, která dosud vedla úřad práce v Liberci.

Superúřad bude mít pracoviště na 409 místech nynějších úřadů práce. Organizační změna podle Drábka nebude mít žádný dopad na kontakt úřadů práce s klienty. „Všech 409 pracovišť zůstává v činnosti. Pro klienty se nic nemění,“ ujistil ministr.

O místo mají přijít stovky úředníků

V ČR dosud fungovalo 77 úřadů práce se čtyřmi stovkami poboček. Zaměstnaností se zabývá 250 z nich. Podle Drábka by se měla tato agenda postupně rozšířit do všech pracovišť. Nově budou spadat pod krajské pobočky, které bude řídit generální ředitelství – tedy centrální superúřad práce. Ten bude sídlit na pražském Karlově náměstí a podle MPSV má mít maximálně 60 zaměstnanců, kteří do něj přejdou z ministerstva nebo dosavadních úřadů práce.

Propouštění je samozřejmě nepopulární krok, nicméně je nezbytný, protože pokud chceme vybudovat efektivní úřad, musíme samozřejmě snížit stavy.
Kateřina Sadílková

Tím, jak nový úřad převezme část agendy radnic a proběhne celková reorganizace dosavadních úřadů práce, několik stovek úředníků má přijít o místo. Drábek již dříve avizoval, že řada z nich by mohla najít uplatnění v zesílené kontrolní činnosti nového superúřadu.

Podle Sadílkové zatím není jasné, kolik úředníků nebude kvůli změně a přesunu agendy potřeba. „Propouštění je samozřejmě nepopulární krok, nicméně je nezbytný, protože pokud chceme vybudovat efektivní úřad, musíme samozřejmě snížit stavy. Nebude to na úkor klientů,“ citovala novou generální ředitelku ČTK. Zeštíhlování počtu pracovníků se podle Sadílkové dotkne obslužného personálu.

„Sjednocením řízení dojde k úsporám na servisních výdajích, tedy na činnostech, které zajišťují chod úřadů. Jen v prvním roce by to mělo být celkem 180 miliónů korun,“ uvedl Drábek.

Kontrola posílí

Spolu s centralizací a zefektivněním úřadů by měla posílit i kontrola. „Na jedné straně výrazně vyšší kvalita vůči klientům, na druhé straně výrazně tvrdší postup vůči těm, kteří pravidla nedodržují, protože poškozují nás všechny,“ uvedl Drábek.

Krok MPSV má však i své odpůrce. Proti byli někteří starostové. Podle nich se zneužívání dávek nezabrání, protože úředníci z úřadů práce budou na vzdálenějších místech a situaci nebudou tak dobře znát. Se zákonem o zřízení centrálního úřadu práce nesouhlasil ani prezident Václav Klaus a vetoval ho. Norma je podle něj nesystémová a posiluje byrokracii. Sněmovna ovšem jeho veto přehlasovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám