Hlavní obsah

Rozhodnutí o zrušení uchovávat data o zákaznících operátoři vítají

Novinky, pit
Praha

Čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil část zákona o elektronických komunikacích, jednotliví mobilní operátoři dotázaní Novinkami vesměs přivítali. Jde o to, že doposud museli uchovávat půl roku takzvané provozní a lokalizační údaje o uskutečněné komunikaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zrušení šestiměsíční povinnosti uchovávat data o našich zákaznících vítáme. Zákazníci nebudou mít pocit, že je jejich operátor sleduje na každém kroku, a společnost ušetří finanční prostředky, čas, ale i místo v datovém poli,“ uvedl mluvčí společnosti Telefónica O2 Martin Žabka s tím, že zákon budou respektovat v souladu s budoucími změnami.

Podle Alžběty Weinfurtové z tiskového oddělení společnosti Vodafone je to dobrá zpráva pro zákazníky. „Pro operátory je to podstatná věc, a proto budeme nález Ústavního soudu komentovat až po jeho důkladném prostudování," dodala.

„Dnešním rozhodnutím soudu jsme zbaveni povinnosti uchovávat a poskytovat provozní a lokalizační údaje pro potřeby státu. Pokud stát rozhodne, že již tuto službu nepotřebuje, přestaneme ji zajišťovat,“ informovala mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová. V konečném důsledku to podle ní bude pro společnost znamenat úspory času, práce i datového prostoru.

Doposud platná úprava měla původně sloužit k boji s terorismem. Podle kritiků se z ní stala rutinní pomůcka policejní práce. Vyšetřovatelé prý o údaje žádají zcela automaticky a často neopodstatněně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám