Hlavní obsah

Cupka už není předběžným insolvenčním správcem Sazky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Josef Cupka už není předběžným insolvenčním správcem loterijní společnosti Sazky, rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, když zrušil usnesení městského soudu v Praze z 21. února 2011.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sazka je podle svého vyjádření ráda, že Vrchní soud uznal její argumenty a věří, že stejným způsobem se postaví i k její žádosti ohledně předběžného opatření na omezení nakládání s majetkem. Sazka je od ledna v insolvenčním řízení.

Tento krok Vrchního soudu ale podle serveru Aktuálně.cz automaticky neznamená, že kroky, které až dosud učinil předběžný správce Josef Cupka, neplatí. Cupka například prosadil, aby pouze s jeho souhlasem mohla Sazka dělat jakékoliv operace nad půl miliónu korun. O návrhu na zrušení tohoto kroku, proti kterému se Sazka také odvolala, však dosud Vrchní soud nerozhodl. "Víme o tom, naši právníci nyní situaci zkoumají," uvedl pro server mluvčí Sazky Jan Tuna.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes stáhla ratingové hodnocení loterijní společnosti Sazka. S hodnotila závazky Sazky stupněm D, což je známka pro firmy, které jsou v úpadku. Agentura Reuters uvedla, že rozhodnutí S je reakcí na přesun majetku Sazky do předběžné insolvenční správy.

Mobilní operátoři 02 Telefónica, Vodafone a T-Mobile pozastaví během dneška dobíjení předplacených karet přes terminály loterijní společnosti Sazka. Stejně tak bude ode dnešní půlnoci na terminálech Sazky pozastavena možnost placení složenek za služby společností ČEZ, Veolia Voda a České podnikatelské pojišťovny.

Cupka odsouhlasil pozastavení dobíjení kupónů

Cupka pozastavení dobíjení kupónů mobilních operátorů v pátek odsouhlasil. "S ukončením loterijní činnosti Sazky jsem nesouhlasil, protože to by byla její smrt. Dobíjení kuponů ale není její hlavní činnost. Sazka za tuto činnost bere provizi, ale peníze za dobíjení si nechávala, čímž jí dále narůstal dluh vůči věřitelům. Nebylo tedy jiné řešení, než toto ukončit," řekl ČTK Cupka.

Vedení Sazky má již delší dobu připravené návrhy smluv o úvěru a o spolupráci, které situaci společnosti komplexně řeší, přinášejí všechny potřebné prostředky a ukončují insolvenční řízení, uvedl mluvčí společnosti Jan Tuna. Míní tím smlouvu se společností Gladiolus, kterou založili zájemci o Sazku Penta a E-Invest. Na jejich základě má dostat Sazka úvěr přibližně 2,5 miliardy korun, který má být zajištěn jejím majetkem. Cupkovi se ale návrh nelíbil a navrhl proto omezit nakládání Sazky s jejím majetkem, což Městský soud schválil. Postup Sazky byl podle Cupky "v příkrém rozporu" s ustanovením insolvenčního zákona.

Sazka v pondělí požádala Cupku o dočasné pozastavení provozování loterií. Cupka s tím nesouhlasí a soudí, že Sazka by měla sama na sebe podat dlužnický insolvenční návrh.

Soud vyhověl 9. března žádosti předběžného insolvenčního správce Sazky, aby vedení loterijní firmy mohlo nakládat s majetkem ve vymezených oblastech jen s jeho souhlasem. Opatření se týká například uzavírání smluv nad 500.000 korun, nemovitého majetku Sazky včetně převodů či pronájmů, předmětů duševního a průmyslového vlastnictví, podílů v jiných společnostech nebo zahájení soudních a jiných sporů.

Sazka čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG podnikatele Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, který tvrdí, že je největším věřitelem Sazky. Oba navrhovatelé se zároveň o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem jsou společnosti Penta a E-Invest. Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze stanovil začátkem března na 21. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám