Hlavní obsah

Zemědělská inspekce se zaměří na potraviny z Japonska

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), jako jedna ze složek radiační monitorovací sítě v ČR, v těchto dnech v souvislosti s nedávným únikem radiace v Japonsku sleduje situaci na trhu s potravinami. Jak uvedla Romana Kadaňková ze SZPI, inspektoři začnou odebírat vzorky potravin u zásilek původem z Japonska.

Článek

„V nejbližších dnech budou inspektoři SZPI ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel odebírat vzorky potravin u zásilek původem z Japonska, u kterých bude dovozci požádáno o jejich uvolnění do volného oběhu na území ČR,“ sdělila Kadaňková.

Potraviny vyrobené v Japonsku, které se nyní vyskytují v tržní síti, nemohou být podle Kadaňkové s velkou pravděpodobností vzhledem k době své výroby, přepravy a skladování radioaktivitou kontaminované. Přesto se SZPI v dalších dnech zaměří i na kontrolu obchodu, aby prověřila potraviny, které by se mohly do ČR aktuálně dostat prostřednictvím jiných členských zemí Evropské unie.

Situace, jíž věnuje maximální pozornost i Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO), je nyní průběžně monitorována. Jakékoli důležité informace v souvislosti se situací v Japonsku jsou standardně předávány systémem Rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). „SZPI je připravena v případě jakéhokoli ohrožení spotřebitelů ČR okamžitě zasáhnout a informovat veřejnost,“ dodala Kadaňková.

Radiace mimo Japonsko hlášena není

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nebylo šíření radiace mimo území Japonska zatím zaznamenáno. „Světová zdravotnická organizace chce ujistit vlády a veřejnost, že v současné době neexistuje žádný důkaz, že by se radiace šířila z Japonská dál,“ uvedl zástupce WHO v Číně Michael O’Leary. Za fámy označil zprávy o radioaktivním mraku, který se má šířit z Japonska přes Asii.

Jak uvedla agentura Reuters, v jedné textové zprávě se hovořilo například o radiaci nad Filipínami, v důsledku čehož byly dokonce zavřeny některé školy. Lidé se neměli vystavovat dešti a na krku mají nosit tampony napuštěné jodem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám