Hlavní obsah

Rusové by mohli vystřídat Italy v České rafinérské

Novinky, pit
Praha

Italský energetický koncern Eni vstoupil do jednání s ruským kolosem Gazprom ohledně prodeje svého 32procentního podílu v České rafinérské. Sdělil to Bořek Konečný z tiskového oddělení společnosti Unipetrol, která je majoritním vlastníkem České rafinérské.

Článek

„Potvrzujeme, že jako akcionář České rafinérské máme tuto informaci. Naše pozice je, že záležitost musí být podrobně projednána na valné hromadě České rafinérské,“ uvedl Konečný, který tak potvrdil předchozí informaci serveru Česká pozice.cz.

V České rafinérské, která v rafinériích v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou přepracovává 8,7 miliónu tun ropy ročně, drží Unipetrol 51 procent. Následují Eni s více než 32 procenty a britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell, která ovládá přes 16 procent.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Sýkory se může cena prodávaného 32procentního podílu pohybovat v rozmezí 3,5 až 5,3 miliardy korun. Rusko by tak mohlo posílit svůj vliv v české petrochemii. Ropovodem Družba proudí ruská ropa, v Česku funguje síť čerpacích stanic Lukoil.

Společnosti Eni a Gazprom uzavřely již v roce 2006 dohodu o strategické spolupráci. V polovině letošního února podepsali jejich šéfové dohodu o budoucím převodu podílu Eni v libyjských ropných polích právě Gazpromu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám