Hlavní obsah

Statistici zpřesnili údaje o HDP, ekonomika loni vzrostla o 2,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt ČR vzrostl podle zpřesněných údajů o 2,2 procenta. Český statistický úřad přitom původně odhadoval růst na 2,3 procenta. Růst za čtvrté čtvrtletí snížil z původně předpokládaných 2,9 procenta na 2,6 procenta.

Článek

Za snížení růstu může především přepočítaný výběr nepřímých daní.

Růst ekonomiky táhly loni především zpracovatelský průmysl a odvětví, jejichž výrobky se vyvážejí do zahraničí, tedy především dopravní prostředky, strojírenské výrobky a elektrotechnika. Naopak se nedařilo stavebnictví, i když na konci roku čísla vylepšily stavby solárních elektráren. Špatně na tom byla i zemědělská výroba, to souvisí s horší úrodou.

Výdaje domácností vzrostly za loňský rok o nepatrných 0,4 procenta, na začátku roku rostly, na konci klesaly. To se projevilo především na slabém výsledku za poslední čtvrtletí.

"Trh je tak podruhé zklamán, neboť u odhadů očekával růst přes 3 %. Za zpomalením růstu české ekonomiky stála slabá domácí poptávka. Pokles reálných mezd a nárůst nezaměstnanosti na konec roku se tak zařízl do spotřeby domácností," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Reklama

Výběr článků

Načítám