Hlavní obsah

Mazda musí platit milióny za sebevraždu zaměstnance z přepracování

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský soud ve městě Kobé na jihozápadě země v pondělí nařídil automobilce Mazda zaplatit 63 miliónů jenů (asi 13,7 miliónu korun) odškodné rodičům svého zaměstnance, který spáchal sebevraždu kvůli depresím z přepracování. Uvedla to agentura AP.

Foto: maž, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jde o případ z roku 2007, kdy si pětadvacetiletý zaměstnanec japonské automobilky sáhl na život z důvodu nepřekonatelných depresí souvisejících s přepracováním.

Mazda se cítí „zklamaná“ z toho, že soud nevzal v potaz její tvrzení, že smrt mladík nevyplynula z pracovních záležitostí. Znovu prý posoudí všechny podrobnosti případu a zváží i odvolání proti rozsudku.

Japonci jsou známi svým workoholismem a tamní společnosti „oceňují“ tvrdou práci na hranici lidských možností. Existuje dostatek případů, kdy lidé z přepracování končí svůj život sebevraždou nebo dokonce umírají vyčerpáním.

Pro smrt vyvolanou přepracováním bylo v zemi vycházejícího slunce vytvořeno vlastní slovo „karoši“. Obvykle jde o infarkt či mozkovou příhodu. Firmy mohou nést v takovýchto případech odpovědnost.

Ve fiskálním roce končícím v březnu 2010 zaregistrovala japonská vláda asi 100 „karoši“ a k tomu i 63 sebevražd, na nichž se podepsalo přepracování.

Reklama

Výběr článků

Načítám