Hlavní obsah

Kvůli alianci Nokie a Microsoftu může ve Finsku ztratit práci přes 5000 lidí

Novinky, ČTK, pit, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Softwarová aliance Nokie a Microsoftu pro chytré mobilní telefony ohrožuje ve Finsku přes 5000 pracovních pozic. Jde o místa Nokie ve výzkumu a vývoji i pracovní příležitosti u jejích dodavatelů. Uvedl to Antti Rinne, šéf odborového svazu Ammattiliitto Pro, který zastupuje zaměstnance z úřednických pozic.

Článek

"Pokud se naplní nejhorší scénář, myslím, že je v tomto procesu v ohrožení přes 5000 míst," řekl Rinne. Dodal, že 1500 z těchto lidí nyní pracuje pro subdodavatele Nokie. Ta by podle něj měla zaplatit každému zaměstnanci, který ve Finsku přijde o místo, 100 000 eur (asi 2,4 miliónu korun).

Na konci minulého roku zaměstnávaly společnosti Nokia a Nokia Siemens Networks 132 000 lidí, z toho 19 800 ve Finsku. Ve výzkumu a vývoji pracuje pro Nokii ve čtyřech finských městech přes 6000 lidí.

Spojenými silami

Nokii se na trhu s chytrými mobilními telefony nedaří držet krok s rivaly jako Apple a RIM. Nokia proto loni přijala na pozici generálního ředitele Stephena Elopa. Ten minulý pátek oznámil partnerství Nokie s Microsoftem, v rámci nějž Nokia bude do svých mobilů instalovat software Windows Phone vedle své platformy Symbian.

„Nokia a Microsoft nyní spojí síly, abychom mohli společně vybudovat bezkonkurenční platformu s co největším globálním dosahem,“ uvedl šéf Nokie.

Zkrátka nepřijde ani Microsoft

Spojenectví samozřejmě přináší výhody také pro Microsoft. Jednak se jeho operační systém Windows Phone rozšíří daleko více mezi lidi a navíc by americký softwarový gigant mohl od konkurence na oplátku získat některé zajímavé aplikace. Například navigaci, kterou Nokia nabízí k telefonům s vestavěným GPS přijímačem, včetně map celého světa zdarma.

„V tomto partnerství s Nokií přinese Microsoft svůj mobilní software a všechny služby, které jsou mezi zákazníky populární - jako vyhledávač Bing, kancelářský balík Office a samozřejmě herní platformu X-Box live,“ řekl ke spojenectví šéf Microsoftu Steve Ballmer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám