Hlavní obsah

Nejistota kolem Sazky a financování českého sportu přetrvává

Představitelé českého sportu v nedělním diskusním pořadu České televize potvrdili, že právě probíhá jednání představenstva Sazky. Jedná se o tom, že majoritním akcionářem Sazky už nebude ČSTV, ale nový investor, který pomůže sázkovou společnost oddlužit. Ve hře je společnost Penta a nově i finančík Karel Komárek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Článek

Představa do budoucna je podle Jiřího Kejvala z Českého olympijského výboru, že 30 procent akcií si podrží ČSTV, 60 procent nový investor a část se uvolní pro burzu. Český sport už nyní podle něj nemůže spoléhat na Sazku a představitelé sportovních svazů by neměli rozhodovat o hospodaření loterijní společnosti a naopak se věnovat sportu. Vyslovil se pro financování sportu výhradně přes stát.

Šéf českého tenisového svazu Ivo Kaderka však upozornil, že podle některých spekulací vlastní kontrolní balík již někdo jiný, a stále je možné, že nakonec půjde Sazka do konkursu. Sportovní svazy nechaly podle něj zajít situaci příliš daleko. Je dokonce možné, že by mohly přijít i o majetky.

Podle Kejvala musí ČSTV projít katarzí, protože nereprezentuje odpovídajícím způsobem český sport. Kejval i Kaderka se v této souvislosti vyslovili pro rezignaci současného předsedy Pavla Kořána.

Náměstek ministerstva školství Jan Kocourek pak předpokládá, že po úpravách zákonů bude možné nahradit výpadek sazky ze zdaněných příjmů z hazardních her, ovšem nejspíše až v roce 2013. Tak by měl být nahrazen "výpadek Sazky".

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Městský soud v Praze dostal od Vítka návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Sazka musí do 20 dnů ode dne doručení usnesení o zahájení řízení poslat soudu svoje vyjádření k Vítkově návrhu. Musí také předložit celý seznam majetku včetně dlužníků a věřitelů i seznam svých zaměstnanců a listiny, které dokládají úpadek nebo hrozící úpadek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám