Hlavní obsah

Toyota stahuje k opravě téměř 1,7 miliónu vozů z celého světa

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská automobilka Toyota Motor ve středu oznámila, že je nucena po celém světě stáhnout na 1,7 miliónu vozů v souvislosti s technickými problémy, které mohou způsobovat únik paliva. Informovaly o tom světové agentury.

Článek

Podle automobilky nebyly zaznamenány žádné dopravní nehody v souvislosti s těmito potížemi. Toyota obdržela nicméně již 75 stížností ze Severní Ameriky, přes 140 jich pak pochází z Japonska. Jak automobilka uvedla, ohledně stažení se jedná o širokou škálu modelů jezdících v Severní Americe, v Evropě či přímo v Japonsku.

U modelu Noah je svoláno k opravě 1,2 miliónu vozů, u modelu Avensis jde o 140 tisíc. Postiženy jsou i modely Crown a Townace. Problém spočívá v chybném čerpadle paliva, což může následně způsobovat jeho únik.

Společnost zatím neodhadla, na kolik jí oprava vadných vozidel přijde. Japonskou automobilku pronásledují problémy tohoto rázu poměrně často. Od konce roku 2009 byla nucena stáhnout celosvětově na opravu přes 15 miliónů vozů, z toho většinu ze Spojených států. Toyota jako jediná z velkých výrobců automobilů zaznamenala v minulém roce v USA pokles prodeje.

Těsné prvenství

Toyota v loňském roce zvýšila svůj celosvětový prodej o osm procent na 8,42 miliónu vozů. Zůstala tak již třetí rok za sebou největší automobilkou na světě. Pouze těsně ale předstihla amerického konkurenta General Motors (GM), jehož prodej loni stoupl o 12 procent na 8,39 miliónu vozů.

Japonská firma si svou vedoucí pozici na trhu vybudovala nabídkou spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Na její pověst výrobce kvalitních vozů však v poslední době mají negativní dopad právě rozsáhlá svolávání automobilů k opravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám