Hlavní obsah

Řecko má rekordní nezaměstnanost, tentokrát už přes 13 procent

Novinky, pit
Atény

Nezaměstnanost v Řecku dosáhla za říjen hodnoty 13,5 procenta, což znamená nový historický rekord od roku 2004, kdy země měsíční údaje tohoto typu eviduje. V září činila nezaměstnanost 12,6 procenta. Uvedla to agentura Reuters s odkazem údaje řeckého statistického úřadu (ELSTAT).

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr financí George Papaconstantinou

Článek

Růst nezaměstnanosti v Řecku je poměrně markantní, neboť za říjen 2009 činila 9,8 procenta.

V říjnu hledalo práci 684 047 Řeků, což představuje meziroční nárůst o 39 procent. Nejhorší je situace ve věkové kategorii 15 až 24 roků, kde bylo bez práce 35 procent obyvatel země, ve věkové kategorii 25 až 34 let se pak jednalo o 18 procent.

„Konec turistické sezóny zhoršil podmínky na trhu práce, který zůstává nadále extrémně zranitelný v základních sektorech ekonomiky, jako například ve stavebnictví,“ připomněl analytik Nikos Magginas z National Bank.

Chmurné vyhlídky

A má být ještě hůř. Řecká vláda v tomto roce totiž očekává průměrnou míru nezaměstnanosti ve výši 14,6 procenta. Důvodem je fakt, že země se třetí rok po sobě prochází recesí.

Řecká nezaměstnanost je čtvrtá nejvyšší v rámci eurozóny po Španělsku, Slovensku a Irsku, když o 3,4 procentního bodu přesahuje její průměr.

Podle posledních zveřejněných údajů vzrostla míra nezaměstnanosti v České republice za prosinec na 9,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám