Hlavní obsah

Sazka chce jednat jen s těmi, kdo nebudou chtít podíl

• Aktualizováno

Jasno o budoucnosti Sazky není ani po středečním jednání hlavního akcionáře této loterijní společnosti, Českého svazu tělesné výchovy a sportu (ČSTV). Sazka pouze uvedla, že chce problém řešit vlastními silami a nechce, aby v ní subjekt, který jí pomůže z dluhů, získal podíl. Což znamená, že bude uvažovat jen o nabídce Martina Ulčáka a jeho firmy E invest.

Foto: archív, Právo

Výbor hlavního akcionáře Sazky doporučil co nejrychlejší prodej O2 arény.

Článek

"Dopadlo to dobře, výkonný výbor nedoporučil přijetí nabídek, které by měnily akcionářskou strukturu Sazky," řekl předseda ČSTV Pavel Kořan, který tento způsob řešení problému dlouhodobě preferuje.

Někteří členové výkonného výboru jsou jiného názoru. Předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka označil jednání za ztrátu času, a dokumenty, které před jednáním dostal, za ostudné.

"Neposunuli jsme se dnes vůbec nikam, budeme se dívat, jak postupně padáme z kopce. Vedení ČSTV se motá v bludném kruhu, samo neví, co chce," řekl Kaderka.

O odvolání šéfa firmy Aleše Hušáka nebyla řeč. Podle Kaderky Hušák na jednání řekl, že vše je v pořádku a firma se do insolvence nedostane.

ČSTV je hlavním akcionářem Sazky, rozhodnout o tom, jak bude postupovat, by měl co nejdříve, protože věřitel firmy Roman Vítek požaduje zaplacení pohledávek, které mají splatnost do 17. ledna. Jinak hrozí, že podá na společnost návrh na insolvenci.

Tři nabídky

Ulčák, s nímž Sazka jedná o restrukturalizaci, nabízí 200 miliónů ročně na deset až 15 let s podmínkou, že si Sazka udrží čistý zisk na současné úrovni. Synot slíbil 250 miliónů ročně v příštích 15 letech a finanční skupina Penta 130 miliónů s garancí na 30 let.

Všichni tři zájemci nabídli dvě až tři miliardy na okamžitou pomoc. Penta za to chce stoprocentní podíl v Sazce, Synot dvě třetiny akcií, jediný Ulčák přímý vstup do společnosti nepožaduje a netrvá ani na změně jejího vedení.

Výbor ČSTV doporučil Sazce co nejrychlejší prodej O2 arény, jejíž stavba společnost do dluhů stáhla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám