Hlavní obsah

Testy vajec a masa na dioxiny jsou v ČR negativní

Novinky, alt
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zemědělství nemá v plánu zakázat dovoz potravin z Německa. Dosud testované vzorky na dioxiny neměly překročený limit této látky. V pondělí o tom informoval ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Testy se dělají v návaznosti na aféru v Německu, kde jsou látkou kontaminována krmiva, vejce a drůbež.

Foto: Michael Urban, ČTK

Článek

"Opatření, že bychom uzavřeli hranice a zakázali dovážet německé zboží, nepřichází v úvahu," řekl Fuksa.

Podle něj se hned v den, kdy aféra vyšla najevo, tedy 4. ledna, odebraly ráno vzorky vajec, vepřového a později i hovězího masa. Podle Státní veterinární správy (SVS) jsou zatím negativní výsledky všech šesti vzorků vepřového masa. Zaměstnanci potravinářské inspekce odebrali i vzorek vajec. Podle jejich šéfa Jakuba Šebesty je analýza vzorku vajec negativní.

Odebírání vzorků pokračuje. Jen SVS má v terénu 200 inspektorů, kteří dodávky masa a vajec monitorují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

Šéfové zemědělských a kontrolních úřadů zopakovali, že nemají žádné informace o tom, že by se kontaminované maso či krmiva do Česka dovezly.

Fuksa doporučil, aby lidé kupovali maso vyrobené v ČR. "Zvláště v této dioxinové době je logické doporučení, aby lidé dávali pozor na to, co kupují," řekl.

Doplnil, že se snad nyní k němu v EU připojí více ministrů, kteří budou požadovat, aby na výrobcích byla uvedena země původu a ne jen anonymní "made in EU".

Překročené limity

Německo minulý týden zveřejnilo, že firma Harles & Jentzsch vyrobila tuk do krmiv pro zvířata, který obsahoval 77násobek povoleného množství dioxinu. Firma přitom o nepovoleném obsahu věděla už od března. [celá zpráva]

V Německu se zastavil prodej vajec a masa z 4700 farem.

Potraviny či kontaminovaná krmiva se vyvážela například do Nizozemí a podle pondělních informací i do Dánka. Například Slovensko zastavilo prodej německých vajec a masa a testuje je. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám