Hlavní obsah

ODS má pět variant penzijní reformy, individuální spoření chce dobrovolné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanští demokraté ve čtvrtek představili své návrhy na možnou podobu důchodové reformy. Mezi pěticí návrhů jsou obě varianty, které před časem připravila takzvaná Bezděkova komise, návrh vzešlý z Národní ekonomické rady vlády (NERV), i model, který prosazovala vláda v mezidobí let 2007 až 2009. Společným jmenovatelem všem možnostem je to, aby spoření na individuální účty bylo na dobrovolné bázi. Varianty představil premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Podle první a upřednostňované varianty důchodové reformy, která se shoduje s tím, co vláda prosazovala v letech 2007 až 2009, by lidé mohli převádět v rámci takzvaného opt-outu čtyři procenta z pojistného na individuální účet. Další dvě procenta by odváděli ze svého.

"Tyto prostředky by nebyly poskytovány konkrétnímu důchodovému fondu, ale byly by prostřednictvím ČSSZ svázány do anonymního balíčku a poté poslány fondu," řekl Nečas.

Do důchodu v 65 či 67

U zvyšování věku odchodu do důchodu ODS navrhla dvě varianty. Podle první by se věk odchodu sjednotil u mužů i u žen v roce 2035 na 65 letech. Poté by rostl tempem dva měsíce za kalendářní rok. Podle druhé varianty by se sjednotil v roce 2035 na 67 letech a poté by se navyšoval v závislosti na střední délce života a naději na dožití.

Povinná doba pojištění by se i nadále prodlužovala, a to až na 40 let. Valorizace důchodů by měla být automatická bez možnosti ovlivnění vládou. Děla by se ovšem podle výše růstu důchodcovského spotřebního koše, nikoliv celé inflace.

Dobrovolné spoření na individuální účty

ODS je ovšem ochotna podpořit i oba návrhy důchodové reformy, které představil loni v červnu Poradní ekonomický sbor ministra financí a ministra práce a sociálních věcí, takzvaná Bezděkova komise. V první variantě by si člověk mohl odvádět z 23 procent tři procentní body na individuální penzijní účet, ve kterém by za něj investovaly soukromé fondy. V druhé variantě by všech 23 procent odváděl do státního pilíře, ze svého by si ovšem mohl další tři procenta spořit na individuálním penzijním účtu. Pokud by tak učinil, stát by mu přispěl stejnou částkou. Bezděkova komise také navrhla snížení pojistného.

Další možností je i kombinace opt-outu a předchozích variant. Například by mohl zaměstnanec vyvést na soukromý účet z důchodového pojištění jedno až dvě procenta s tím, že doplatí další tři procenta ze svého a stát přidá další jedno až dvě procenta.

Další varianta, o které ODS uvažuje, je návrh předložený poradním sborem NERV. Ta se v hlavních bodech shoduje s první variantou Bezděkovy komise.

Ve všech variantách by podle ODS mělo být spoření na individuální účty dobrovolné. "Kdyby na tom však měla ztroskotat dohoda, jsme ochotni ustoupit," řekl Nečas.

Podmínkou by ovšem bylo, že by existoval státní fond s konzervativní strategií, identita klienta by byla skrytá a poplatky fondům by byly odvozeny od objemu výnosů, nikoliv aktiv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám