Hlavní obsah

Stát prohrál s ČSOB arbitráž ohledně záruk po IPB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát prohrál s ČSOB arbitráž, v níž žádal po bance 33,3 miliardy korun, jako náhradu za záruky, které jí poskytl při převzetí IPB. Stát naopak musí bance podle nálezu zaplatit 1,6 miliardy korun, tedy dluh, který u banky IPB měla společnost J. Ring, a který ČSOB přebrala.

Článek

ČSOB považovala nároky i sumu, kterou stát požadoval za nepodložené. Stát peníze chtěl, protože se domníval, že IPB v době, kdy ji ČSOB přebírala, měla mnohem větší hodnotu. Peníze, které stát na transakci tratil, chtěl po bance zpět.

„Šlo o poslední větší spor, který byl spojen s převzetím krachující IPB v roce 2000. Se současnou zkušeností můžeme říci, že šlo o správný krok. Finanční krize nyní na mnoha zahraničních příkladech ukázala, že postup sanace, zvolený v případě IPB, je standardní a úspěšně funguje," uvedl generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

Nárok na zaplacení záruk za pohledávku ve výši 1,6 miliardy byl podle banky zřejmý. Ministerstvo financí, které stát ve sporu zastupovalo, musí kromě této sumy uhradit i náklady arbitráže.

Stát prodal IPB Československé obchodní bance v roce 2000 poté, co na banku byla uvalena nucená správa. ČSOB za IPB zaplatila symbolickou jednu korunu.

Prohrané arbitrážní spory stály již ČR miliardy korun
Arbitráž se CME
Arbitráž se společností CME Ronalda Laudera, která financovala rozjezd televize Nova. Spory vypukly v létě 1999 poté, co se tehdejší šéf Novy Vladimír Železný rozešel ve zlém se svými zahraničními partnery. Pře vyústila ve tři arbitráže, stát figuroval ve dvou. Jednu ČR vyhrála, podle druhé ale musela společnosti CME zaplatit přes deset miliard korun za znehodnocení její investice.
Účet: 10 miliard korun
Arbitráž s Diag Human
ČR prohrála v srpnu 2008 arbitráž s firmou Diag Human, které musí zaplatit 8,33 miliardy korun. Firma požadovala po státu odškodné 14 miliard korun za to, že jí na počátku 90. let zničil její obchody s krevní plazmou. Spor vznikl, když ministerstvo zdravotnictví odmítlo firmu Diag Human ve výběrovém řízení na zpracování krevní plazmy. Spor není ukončen, obě strany se proti nálezu odvolaly. Už v roce 1998 přiznal jiný rozhodčí senát firmě Diag Human nárok na odškodnění od ČR a veřejnou omluvu. V lednu 2003 zaplatil stát společnosti přes 326,6 miliónu korun. Letos v březnu firma vládě navrhla, aby se zastavilo současné přezkumné rozhodčí řízení a aby obě strany sporu respektovaly původní rozhodčí nález z roku 2008.
Učet: 8,33 miliardy korun
Arbitráž s Nomurou
Japonská společnost Nomura, bývalý vlastník 46 procent akcií zkrachovalé banky IPB, zažalovala ČR kvůli nucené správě a prodeji banky ČSOB. Vláda podle Nomury porušila dohody o ochraně investic a Nomura za to požadovala až 40 miliard korun. ČR naopak v jiné arbitráži po Nomuře požadovala 111 miliard korun jako náhradu škody, kterou Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB. V listopadu 2006 ČR podepsala s Nomurou smír. V červnu 2008 bylo oznámeno, že ČR bance jako odškodnění kvůli prohrané arbitráži zaplatí asi 3,6 miliardy korun.
Účet: 3,6 miliardy korun
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám