Hlavní obsah

Propouštění hrozí hlavně ve stavebnictví, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě ani příští rok nepřinese tuzemskému pracovnímu trhu přílišné zklidnění. Oproti současnému stavu by míra nezaměstnanosti měla buď stagnovat, v horším případě i mírně vzrůst. Nejhorší situaci čeká stavebnictví, předvídají analytici trhu práce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Příští rok nebude pro oživení trhu práce příliš příznivý. Ačkoliv zpracovatelský průmysl má z hlediska dopadů globální recese to nejhorší za sebou, v roce 2011 řada odvětví zažije zpomalení vývoje," uvedl například Milan Mostýn ze Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Celkový růst hrubého domácího produktu mimo jiné kvůli oslabení vnější i domácí poptávky podle SP ČR zpomalí. Růst průmyslové produkce již nyní začíná zvolňovat a úroveň nových zakázek v posledních měsících spíše stagnuje. K tomu na firmy působí silný tlak na snižování nákladů a zvyšování produktivity práce a technologické změny. Firmy jsou proto velmi obezřetné a většina z nich neplánuje přijímání nových pracovníků. "Řada z nich dokonce plánuje další propouštění," konstatoval Mostýn.

"Zlepšování situace na trhu práce, které jsme mohli pozorovat v letních měsících, prozatím skončilo," uvedla Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. V roce 2011 by podle ní měla být průměrná míra nezaměstnanosti kolem 9,2 procenta. Na konci listopadu přitom podle dat ministerstva práce a sociálních věcí dosahovala 8,6 procenta.

O něco nižší průměrnou míru nezaměstnanosti příští rok očekává Petr Sklenář ze společnosti Atlantik, a to 8,9 procenta. "Vrchol nezaměstnanosti, 9,5 až 9,7 procenta, očekáváme na začátku roku, když se kromě tradičních sezónních faktorů, jako útlum sezonních venkovních prací a ukončení dohod na dobu určitou, mohou projevit i dopady úspor ve veřejném rozpočtu," uvedl Sklenář. Nejnižší nezaměstnanost, kolem 8,5 procenta, očekává na podzim, kdy se podle něj projeví pozitivní sezonní faktory a pokračující pozvolné oživení domácí ekonomiky.

Ve stavebnictví může přijít o práci 30 000 lidí

Průměrnou míru nezaměstnanosti okolo devíti procent očekává i analytik Komerční banky Miroslav Frayer. "Hospodářský růst by neměl tolik nahrávat v najímání nových pracovních sil, očekáváme totiž zpomalení růstu HDP z letošních 2,3 procenta na 1,7 procenta, zejména kvůli domácí fiskální konsolidaci a zpomalení ekonomické aktivity na evropských trzích," dodal.

Nejvíce se přitom podle analytiků musí příští rok obávat o práci lidé pracující ve stavebnictví. "To nyní zaměstnává přibližně 450 tisíc lidí. Odhady připouští ztrátu zaměstnání až 30 tisíc pracovníků," konstatoval Mostýn. Propad stavebnictví se podle něj může z hlediska počtu zaměstnanců nepříznivě projevit i v navazujících odvětvích výroby stavebních surovin.

Naopak nejlépe by na tom mohla být oblast průmyslu. Lehké oživování je patrné ve sklářském průmyslu, kde za loňský a předloňský rok přišla o práci třetina zaměstnanců. Postupně se zlepšuje situace v hutnictví či v chemickém průmyslu, kde se ale výraznější oživení předpokládá až v roce 2012.

Problémy se nevyhnou ani dalším odvětvím

Ani průmyslu se však podle některých analytiků problémy nevyhnou. "Výrazně zpomaluje tempo růstu," uvedla Šichtářová. Pokud však dojde k propouštění, nemělo by být tak drastické jako dříve.

Problémy mohou nastat v oblasti služeb. "Některé obory stále pociťují útlum tržeb, zvláště ty spojené s cestovním ruchem, takže tam se propouštět zřejmě ještě bude," uvedl Petr Dufek z ČSOB. Omezování počtu pracovních míst se zřejmě nevyhne ani státní a veřejné správě.

Rozdíly budou i mezi regiony. "Praha zažije vlnku vzestupu nezaměstnanosti kvůli propouštění z centrálních úřadů, trh práce ale většinu nezaměstnaných brzy absorbuje," uvedl Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Z regionů s vysokou nezaměstnaností dojde k citelnému snížení v průmyslově orientovaných, jako Ostravsko nebo Lounsko. Naopak si příliš nepomohou zemědělské či turistické regiony, například Znojemsko či Jesenicko.

Reklama

Výběr článků

Načítám