Hlavní obsah

Lidé v Česku si od ledna nejvýrazněji připlatí za vodu a nájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především za nájem a vodné a stočné si budou muset lidé v Česku od ledna nejvíce připlatit. V některých krajích republiky se zvýší platby také za plyn či elektřinu.V Moravskoslezském a Karlovarském kraji se zvýší také cena jízdenek MHD. Většina poskytovatelů služeb zdůvodňuje úpravu cen růstem nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Češi mohou od příštího roku čekat další navýšení plateb za služby, nejvíce pak za vodné a stočné.

Článek

Naopak snížení plateb můžeme očekávat jen ojediněle, například některé obyvatele Prahy a jižní Moravy potěší levnější teplo. Voda zdraží ve všech krajích, v Plzni cena vodného a stočného vzroste o 34 procent, což je historicky nejvyšší zdražení. Čtyřčlenná rodina tak zaplatí ročně za vodu o 2450 korun víc.

Za zdražením je růst nájemného pro Vodárnu Plzeň o 29 procent, zvýšení cen surové vody a elektřiny a platba osmi miliónů korun za znečištění v odpadních vodách.

Chrudimské vodárny už na letošek zavedly roční paušální platbu, kterou je povinen platit každý zákazník. Příští rok ze současných 880 korun stoupne na 1470 korun. Navíc se platby za metr krychlový vody zvýší o více než dvě koruny. Na Hradecku se bude cena metru krychlového vody blížit 80 korunám za metr krychlový.

Společnost RPG Byty bude plošně zdražovat

Mnohde si lidé připlatí také za nájem, postihne to například některé obyvatele Moravskoslezského kraje, kterým se zvýší asi o 300 korun měsíčně, v Karviné to bude o 380 korun. Společnost RPG Byty, která na severu Moravy vlastní na 44 000 bývalých bytů OKD, zdraží ceny nájemného oproti letošnímu roku měsíčně o 310 až 465 Kč. Nájemné se zvýší i obyvatelům Hradce Králové, Jičína, Českých Budějovic, Strakonic, Jindřichova Hradce, Přerova či měst Libereckého kraje.

Zdražení dodávek tepla postihne například obyvatele měst Karlovarského, Královéhradeckého, Ústeckého, Olomouckého či Moravskoslezského kraje a Vysočiny. Například v Liberci domácnosti zaplatí za teplo a teplou vodu v průměru kolem 688 korun za gigajoul, za rok tak utratí o 1100 korun víc.

V Sokolově od příštího roku zdraží teplo o téměř sedm procent na 495 korun za gigajoul, v Karlových Varech lidé zaplatí asi 507 korun za gigajoul. Naopak v České Lípě teplo už druhý rok za sebou zlevňuje, méně zaplatí také část obyvatel Prahy či Jihomoravského kraje.

Ceny budou někde růst i za elektřinu, plyn a jízdné MHD

V některých krajích zdraží také elektřina, například v Liberci se její cena zvýší o 4,6 procenta. Plyn od počátku roku podraží například v Hradeckém kraji, cena vzroste o 4,5 procenta a domácnostem v rodinném domě se tak zvýší platby asi o 135 korun měsíčně.

V Moravskoslezském a Karlovarském kraji v některých městech vzroste jízdné v MHD, například v Sokolově z 12 na 14 korun. Ostatní poplatky většinou zůstanou stejné, jen ve Zlínském kraji lidé zaplatí více za psy a v Ústeckém za odpad.

Nejvíce poplatků se příští rok zvýší v Královéhradeckém kraji, domácnosti zaplatí více za vodu, teplo, elektřinu i plyn, v součtu to bude o stovky až tisíce korun více než letos. Naopak v Jihomoravském a Pardubickém kraji a v Praze zdraží zřejmě jen voda. V některých velkých městech ale nová zastupitelstva o cenách služeb ještě nerozhodla.

Reklama

Výběr článků

Načítám