Hlavní obsah

Češi si ze švýcarských kont převedli 40 miliard hlavně do Asie

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi v loňském roce přesunuli ze švýcarských kont 40 miliard korun. Uvedl to server Česká pozice s odvoláním na údaje ministerstva financí s tím, že je za tím zájem o anonymnější a výnosnější aktiva v Asii. Jde především o Hongkong, Singapur či Dubaj. Svou roli zřejmě hrají i sílící tlaky na omezení bankovního tajemství v některých zemích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loňský rok přinesl podle serveru zásadní změnu trendu v ukládání peněz českých občanů na účty v zemích, které měly doposud nálepku bezpečných z hlediska bankovního tajemství. Ve výčtu se nacházejí zejména Švýcarsko a Rakousko, dále pak Lichtenštejnsko, Belgie, Lucembursko, Andora, San Marino, Monako a britská závislá území – ostrovy Man, Guernsey a Jersey.

Zatímco v letech 2006 až 2008 narůstal objem depozit fyzických osob v tamních bankách až dvouciferným procentním tempem, loni nastal téměř dvoupětinový pokles. Státní pokladna podle údajů ministerstva financí obdržela na srážkové dani z výnosů těchto vkladů necelých 80 miliónů korun, tedy o 50 miliónů méně než o rok dříve. Švýcarsko z uvedené sumy obstarává víc než polovinu.

„Švýcarská konfederace a jednotlivé švýcarské banky jsou v současnosti přístupnější požadavkům na informace od zahraničních státních orgánů a této oblasti se dostává značné mediální pozornosti,“ vysvětluje odborník na daně Tomáš Hlaváček z advokátní kanceláře White & Case.

Podle Viktora Háby, analytika společnosti Akont Trust Company, mohla část peněz zůstat ve Švýcarsku, jen se přesunula do jiných produktů zaručujících vyšší výnosy i anonymitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám