Hlavní obsah

Zákon o daních z příjmu nezohledňuje škody způsobené sněhem

Novinky, pit
Praha

Sníh v dnešních dnech neřeší jen meteorologové, ale má i zajímavé daňové důsledky. Jak uvedla Lenka Mrázová, ředitelka daňového a právního oddělení PricewaterhouseCoopers (PwC), zákonodárci nezohlednili škody způsobené bílou nadílkou v zákoně o daních z příjmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení sněhu v pražských ulicích

Článek

„I když považujeme sněhovou kalamitu za živelní pohromu, stejnou jako povodně či uragán, zákonodárci zapomněli zohlednit škody způsobené bílou nadílkou v zákoně o daních z příjmů,“ připomněla Mrázová.

Pokud vám tedy vichřice odfoukne střechu, můžete si o tuto škodu snížit základ daně. Když se vám ale propadne pod tíhou sněhu nebo vám kvůli kalamitě vzniknou škody, máte smůlu. Do daňového přiznání si tyto škody dát podle Mrázové nemůžete. „Nestálo by za to rozšířit seznam v zákoně o daních z příjmů živelních katastrof i o sněhovou kalamitu?“ vznáší řečnickou otázku Mrázová.

Na co zákon pamatuje, jsou veškeré náklady na odklízení sněhu. Do nákladů lze dát i brigádníky, kteří s odklízením sněhu pomohou. „Finanční úřad jistě nebude zpochybňovat, ani když si vaše firma pořídí příslušnou techniku," dodává Mrázová s tím, že zaměstnanec, který nedorazí do práce kvůli kalamitě, také zůstane vaším nákladem, neboť i tento den mu náleží mzda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám