Hlavní obsah

Pošta si poradila, od čtvrtka půjde letecky zase posílat balíky bez omezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká pošta od čtvrtka obnoví leteckou přepravu zásilek těžších než 453 gramů do USA. Využije k tomu čistě nákladní letadla, na něž se protiteroristické opatření americké vlády nevztahuje. Informovala o tom mluvčí pošty Marta Selicharová.

Článek

"Od okamžiku, kdy jsme na základě požadavku vlády USA museli stejně jako ostatní země světa vyhlásit omezení při přepravě, jsme dostali celou řadu stížností od našich zákazníků, nejenom z podnikatelského sektoru," uvedla generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá.

Dohoda České pošty s alternativním leteckým dopravcem Lufthansa Cargo je časově limitována do 8. prosince. Po tomto datu očekává Světová poštovní unie ukončení restrikcí pro přepravu leteckých zásilek do USA.

Pošta od pondělí pro letecké doručování do USA uplatňuje hmotnostní limit 453 gramů. Těžší zásilky musí putovat podstatně pomalejší námořní cestou. Jak uvedla Selicharová, toto opatření se netýká podavatelů, kteří mají s Českou poštou uzavřen dlouhodobý obchodní vztah, a to po dobu delší než 30 kalendářních dnů, a zároveň mají na České poště založenou korespondenční a účtovací adresu.

Hrozba teroristických útoků se poslední dobou stala mnohem více aktuální. Koncem října byl v Dubaji zadržen jeden ze dvou balíčků obsahujících silnou trhavinu PETN a adresovaných židovským organizacím v USA. Podle dubajské policie šlo o práci profesionálů a příprava bomby nesla stopy metod al-Káidy. Druhý z balíčků byl objeven na letišti East Midlands ve střední Anglii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám