Hlavní obsah

Turistický ruch se probral, přijelo více hostů

Novinky, pit
Praha

Turistický ruch v letošním třetím čtvrtletí ožil, počet přenocování hostů v českých hromadných ubytovacích zařízeních stoupl meziročně o 0,7 procenta na 14,1 miliónu. Celkově přijelo o 2,7 procenta více hostů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco zahraničních turistů přijelo o sedm procent více, domácích naopak o 0,9 procenta ubylo. Za úbytek domácích hostů může hlavně špatné počasí ve druhé polovině léta.

Ze zahraničí dorazilo do Česka od začátku roku pět miliónů turistů. Nejvíce jich do ČR zavítalo z Německa, a to i přesto, že Němců ve třetím čtvrtletí přijelo celkově o pět procent méně než loni. Stále větší zájem o Česko mají turisté z Ruska, jejichž počet se zvýšil o 36,3 procenta. Američanů bylo o 15,6 procenta více.

Téměř polovina pobytů ve třetím čtvrtletí roku 2010 byla zajištěna prostřednictvím cestovních kanceláří, ať už ve formě skupinových, nebo individuálních rezervací. Více než 15 procent rezervací bylo zajištěno přes internetové rezervační systémy.

Zákazníci přibývají hotelům, kempům ubývají 

Hotely byly ve třetím čtvrtletí vytíženy zhruba ze 49 procent, oproti loňsku tedy zaznamenaly mírné zlepšení. Nejvytíženější byly pětihvězdičkové a čtyřhvězdičkové hotely, které v Česku nabízenou cenou úspěšně konkurují srovnatelným ubytovacím zařízením v zahraničí.

„Je třeba upozornit, že vyšší obsazenosti bylo dosaženo na úkor ceny za pokoj. Průměrná dosahovaná cena za pokoj ve třetím čtvrtletí roku 2010 je o devět procent nižší, než byla cena ve třetím čtvrtletí roku 2009,“ připomíná Ondřej Špaček ze společnosti KPMG s tím, že hlavním důvodem návštěvy hotelů byla turistika, na druhém místě pak služební cesty.

Nedařilo se ale kempům a chatovým osadám, kterým nepomohl ani nadprůměrně teplý červenec. V srpnu se totiž projevilo chladnější počasí ve spojení s vlnou povodní, které postihly několik lokalit, kde se ubytovávají především domácí turisté. "Dobře zahájená sezóna tak pro řadu provozovatelů těchto ubytovacích zařízení skončila právě v polovině," uvádí ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám