Hlavní obsah

O sociální příplatek přijde 132 tisíc rodin

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O sociální příplatek, který pomáhá rodinám s nízkými příjmy krýt náklady spojené se zabezpečováním potřeb jejich dětí, přijde od ledna kvůli vládním škrtům zhruba 132 tisíc rodin. Vyplývá to z informací, které ve středu Právu poskytl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jde o jedno z opatření, které Sněmovna v úterý večer hlasy koalice v rámci balíčku novel sociálních zákonů protlačila ve zrychleném schvalovacím řízení, tzv. stavu nouze.

Oproti původnímu návrhu, který do Sněmovny předložila vláda, se v konečné verzi sociální příplatek sice neruší, ale nárok na něj budou mít jen některé rodiny. Minimálně do roku 2012 bude vyplácen rodinám, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné dítě, dlouhodobě zdravotně postižené dítě nebo těžce zdravotně postižené dítě. Dále bude náležet rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pečující o dítě je sám nezaopatřeným dítětem, tedy mu je méně než 26 let.

„Během tohoto překlenovacího dvouletého období by mělo být nalezeno řešení, které bude koncepční,“ uvedl poslanec Věcí veřejných a šéf sociálního výboru Martin Vacek.

Úsporu, kterou by mělo toto opatření nakonec přinést, zatím ministerstvo práce a sociálních věcí dosud nevyčíslilo.

„Mnoho rodin se přitom kvůli zvyšujícím se nákladům na živobytí může snadno dostat do svízelné situace,“ varoval Krása. Dosud podle něj sociální příplatek pobíralo 148 000 rodin, nově by se měl týkat asi jen 16 tisíc domácností. Petici proti zrušení sociálního příplatku podepsalo v minulých týdnech zhruba 20 tisíc lidí.

Důležité zákony jen prosvištěly Sněmovnou

V otázce sociálního příplatku poslanci podle Krásy nakonec akceptovali připomínky NRZP. Jiné to však bylo například u změn týkajících se příspěvku na péči. Ten se od ledna v prvním stupni postižení sníží ze současných 2000 na 800 korun měsíčně. Vláda si od toho slibuje úsporu 1,5 miliardy korun.

Poslanci zamítli pozměňovací návrh NRZP, podle něhož by se příspěvek na péči v prvním stupni postižení nekrátil u lidí starších 18 let plošně z 2000 na 800 Kč, ale aby 2000 korun dostávali lidé, kteří sami nedokážou učinit více úkonů. Ostatní by pobírali 800 korun. NRZP podle Krásy nyní předloží tento návrh Senátu.

Krása také kritizoval rozhodnutí vládní koalice schvalovat legislativní změny, které výrazně zasáhnou do životů statisíců lidí, ve stavu legislativní nouze. „Tyto zákony nejsou nijak složité. Mohly se začít standardně projednávat už na zářijové schůzi Sněmovny,“ podotkl Krása.

Ve zrychleném čtení pak poslanci vládních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných odhlasovali třeba i omezení vyplácení porodného nebo změny ve vyplácení rodičovského příspěvku.

Pokud návrh schválí také Senát a prezident, nárok na porodné budou mít ženy pouze za první narozené dítě, pokud příjem jejich rodiny nepřesáhne 2,4 násobek životního minima. Celková výše rodičovského příspěvku bude limitována 216 tisíci korunami. Tato suma se pak rozdělí počtem měsíců, po které bude chtít rodič zůstat doma. Limity rodičovské zůstanou stejné jako v současnosti, nejkratší bude dva roky, nejdelší čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám