Hlavní obsah

České domácnosti dluží přes bilión korun

Novinky, pit
Praha

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během září zvýšily o více než 5,92 miliardy korun na 1,028 biliónu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 69,48 miliardy korun, jak vyplývá z údajů České národní banky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zadluženost podniků v září meziročně klesla o 48,206 miliardy korun na 905,514 miliardy. Proti srpnu se úvěry tuzemských firem snížily o 1,43 miliardy korun.

„Zatímco u domácností se byť minimální tempo růstu zadlužení udrželo po celou dobu krize, v případě podniků si ještě počkáme, než výše jejich dluhu dosáhne zpět předkrizových hodnot,“ uvedl Milan Severin, bankovní expert ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

Banky tak podle Severina hledají prostor ke zvyšování příjmů, a to včetně výraznější aktivity v nabízení produktů svých dceřiných či sesterských společností. To jim umožňuje udržovat slušné příjmy z poplatků a provizí.

„S postupným hospodářským oživením by mělo docházet ke snižování podílu nesplácených úvěrů. I když se mohou ještě ve větší míře objevovat insolventní klienti, jsou české banky v bezpochyby lepší situaci než finanční ústavy v některých jiných východoevropských zemích,“ připomíná Severin.

Reklama

Výběr článků

Načítám