Hlavní obsah

Stále více Čechů má potíže se splácením hypoték

Právo, Jakub Svoboda

Mnoho lidí se v uplynulých letech nechalo zlákat vidinou nového bydlení a k jejímu naplnění si napůjčovali od bank vysoké sumy peněz. Netušili přitom, že se ekonomika ponoří do recese, která omezí jejich příjmy, a tím i schopnost úvěry splácet. Podle informací Práva z některých bankovních ústavů se počet případů nesplácení hypoték v posledních měsících zvýšil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přibývá totiž lidí s hypotékou, které nyní zaskočil jednak růst úrokových sazeb, ale především postupující hospodářská krize – propouštění a snižování mezd ve firmách zápasících s prudkým poklesem poptávky. To již od poloviny loňského roku citelně ztenčilo příjmy tisícům českých domácností.

Rizikových úvěrů přibylo

Řada dlužníků přitom nemá na pravidelné pokrývání splátek úvěrů vytvořeny potřebné rezervy. Půjčky se v krizi nedaří splácet ani mnohým firmám. Už loni se tak poprvé po zhruba šesti letech zvýšil objem rizikových úvěrů evidovaných bankami.

„Podíl rizikových úvěrů jde mírně nahoru, ale v rozsahu, který jsme předpokládali. Ke konci loňského roku jsme měli podíl nesplácených úvěrů 3,4 % proti 2,5 % v roce 2007. Máme na ně vytvořené rezervy,“ řekla Právu mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Problémy mají také manažeři

Hypoteční úvěry, které většinou financují střechu nad hlavou rodiny, byly typem půjček, které Češi doposud spláceli bez větších problémů. Podle informací Práva, jež ale banky nechtějí oficiálně komentovat, se letos v některých finančních ústavech výrazně zvýšil počet případů nesplácení těchto úvěrů.

Potíže se splátkami přitom dnes nemají zdaleka jen lidé s nízkými příjmy. Ztráta zaměstnání či případné omezování bonusů zaskočily už i nejednoho manažera, který si vzal několikamiliónovou hypotéku na pořízení rodinného domu.

„Rizikovější druhy hypoték, jakou je například 100% hypotéka, poskytujeme klientům, jejichž finanční historii známe, tedy nikoli klientům novým. Je samozřejmě otázkou, jak se na schopnosti splácet projeví očekávaný další růst nezaměstnanosti,“ upozornila Havligerová. Dalším problémem u hypotečních úvěrů může být rovněž zvýšení splátek kvůli rostoucím úrokům. Asi sedmdesáti tisícům Čechů letos skončí fixace úrokové sazby u jejich hypotečního úvěru.

S novým a vyšším úrokem se nová měsíční splátka může zvednout i o několik tisíc korun. U hypoték s tříletou fixací nyní banky nabízejí úrokovou sazbu mezi pěti a půl až šesti procenty, což je o zhruba dva a půl až tři procentní body více než před třemi lety. Průměrná výše hypotečního úvěru přitom od roku 2004 vzrostla téměř o 80 % na loňských 1,87 miliónu korun. Vyplývá to aspoň ze statistik Hypoteční banky ze skupiny ČSOB, která je jedničkou na českém hypotečním trhu.

„Potvrdil se předpokládaný trend, že s rostoucími cenami nemovitostí budou lidé žádat také vyšší úvěry,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Lidé, kteří si pořizovali nové bydlení v Praze a okolí, si podle něj kvůli vyšším cenám nemovitostí vzali v průměru o více než třetinu vyšší hypoteční úvěr než ve zbytku země.

V minulých letech se postupně zvyšovala také doba splácení. Průměrná doba splatnosti se loni prodloužila již na téměř 25 let, zatímco před pěti lety to bylo 19,8 roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám