Hlavní obsah

Praha je bohatší než jižní oblasti Itálie a Španělska

Právo, mcm

Mafiány najdeme nejen v Neapoli či v Palermu, ale určitě i v Praze. Zatím však neměli tak ničivý ekonomický vliv na ekonomickou úroveň jako v Itálii. Praha, která podle statistik EU patří k nejbohatším oblastem Unie, má totiž více než dvakrát vyšší životní úroveň než zločinem prorostlý italský jih.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odlesk luxusu ve výlohách pražské Pařížské ulice.

Článek

Zatímco životní úroveň na jihu Itálie nedosahuje ani 70 procent unijního průměru, v Praze odpovídá 162,3 procenta unijního průměru.

České hlavní město předstihuje podle údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat) i Andalusii a Murcii, významné turistické oblasti na jihu Španělska.

Zajímavé je, že Praze už šlape na paty Bratislava: tamní životní úroveň odpovídá téměř 149 procentům unijního průměru. Čísla pro Prahu a Bratislavu ale nic nemění na faktu, že střed a východ Evropy patří k nejchudším částem EU.

Už čísla pro Středočeský kraj, který Prahu obklopuje, jsou dvakrát nižší (73 %) než pražský průměr, údaje pro další české regiony jsou ještě horší.

Mezi 271 unijními regiony je nejbohatší vnitřní Londýn (336 % unijního průměru), po němž následují Lucemburk (267 %) a Brusel (233 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám