Hlavní obsah

Vlastník ČSOB požádal belgickou vládu o 3,5 miliardy eur

Novinky, rei
BRUSEL
Aktualizováno

Vlastník Československé obchodní banky, belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, žádá vládu o poskytnutí státních garancí a hotovost 3,5 miliardy eur (téměř 90 miliard korun), napsal v sobotu belgický list Le Soir. Důvodem prý není nedostatek financí, ale snaha vyrovnat podmínky na trhu, kde ostatní banky už prostředky dostaly.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Článek

Mluvčí KBC odmítl zprávu komentovat s tím, že je to předčasné a banka se zaobírá různými alternativami. "Žádné rozhodnutí nepadlo," řekl s tím, že bankovní depozita jsou stabilní a kapitálová rezerva je 1,6 miliardy eur.

Skupina nicméně už v pátek avizovala, že zvažuje, že o státní garance požádá. Stalo se tak poté, co se její akcie klesly o sedm procent a dostaly se na nejnižší hodnoty za posledních dvanáct let. V pátek padaly akciové trhy po celém světě a zasažena byla spousta dalších velkých společností.

KBC v pátek upozornila, že je jednou z mála evropských finančních institucí, které dosud o vládní záruky nezažádala. Vláda už dala najevo, že KBC hotovost poskytne, ocitne-li se v souvislosti s finanční výpomocí vůči ostatním bankovním společnostem v nevýhodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám