Hlavní obsah

Koruna má další rekord, začíná ohrožovat ekonomiku

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Extrémně silná tuzemská měna začíná působit proti české ekonomice. V pátek se její kurz dostal poprvé v historii pod 23 korun za jedno euro. V pondělí dopoledne rekord vylepšila, dostala se na 22,92 Kč/EUR. Analytici varují, že "přestřelená" koruna českou ekonomiku ohrožuje. Výrazně to již pociťuje cestovní ruch, protože pro cizince se Česko stalo téměř luxusní destinací.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Proti dolaru se koruna v pondělí dopoledne obchodovala za 14,44 Kč/USD. Vyplývá to z údajů Serveru Patria Online. K dalšímu rekordu pomohl projev premiéra Mirka Topolánka. V pondělí řekl, že posilování koruny nepředstavuje výraznou hrozbu pro ekonomiku. Později ovšem svá slova upřesnil, když dal najevo, že současné posílení je ovšem příliš silné.

"Optimální pro českou ekonomiku by bylo posilování tři až pět procent ročně. Za posledních dvanáct měsíců ale koruna posílila o 24 procent,“ řekl Novinkám analytik Reiffeisenbank Aleš Michl. Podle něj však není možné růst měny dohnat produktivitou.

To potvrzují i analytici Komerční banky, kteří tvrdí, že zhodnocení měny není provázané s výkonností ekonomiky. "Ale představuje šok, se kterým se ekonomika musí vypořádat,“ uvedli analytici.

Koruna je v současnosti nejvíce posilující měnou světa. Proti euru posílila za šest měsíců o 13,7 procenta. Není v tom však sama, posilují i ostatní měny regionu. Na pomyslném druhém místě je polský zlotý s posílením 12,7 procenta, třetí je maďarský forint.

:. Vývoj kurzu koruny od ledna 2008. Zdroj: ČNB/Novinky

"Nejsou za tím spekulace. Je za tím důvěra investorů v regionu a propad amerického dolaru,“ komentoval Michl. Možné jsou prý dva scénáře. "Buď šokově region zklame důvěru investorů a pak přijde finanční krize. Anebo se obrátí vývoj dolaru, peníze se přelijí zpět a přijde zdravá korekce,“ dodal Michl.

Česká měna by mohla posilovat i nadále, protože konec americké krize je prý v nedohlednu. Totéž lze říct i o posilování dolaru na trzích. "Naši techničtí kolegové z Société Générale předpokládají, že pokud se koruně podaří dál prolomit úroveň 23 korun za euro, můžeme se dostat až na úroveň 22,38. Nicméně lze předpokládat, že hladina 23,00 poslouží po nějakou dobu jako podpora pro konsolidaci předchozího poklesu kurzu,“ uzavřel analytik Komerční banky Jiří Škop.

Cestovní ruch dostal tvrdý zásah

Silná koruna přidělává nejvíce vrásek na čele lidem pracujícím v cestovním ruchu. "Česká republika se tak během pár let stala pro cizince o třetinu dražší, cenově jsme se tak nechtěně stali luxusní destinací, kvalita služeb tomu však neodpovídá," upozornil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

"Západoevropané k nám tak přestávají jezdit, jelikož jsme mnohem dražší destinaci, než si můžeme dovolit,“ upozornil Okamura. Navíc restaurace a další zařízení závislá na přílivu cizinců evidují pokles tržeb o 30 procent.

Podle něj jsou na tom nejhůře cestovní agentury zaměřené na zahraniční turisty. S ročním předstihem připravují katalogy s nabídkou zájezdů. Jenže při uvádění cen na letošek počítaly s kurzem 28 korun za jedno euro.

"Nyní však od zahraničních cestovních kanceláří inkasují místo 28 korun za euro pouze 23 korun, což je hluboko pod marží všech cestovních agentur a celé pobyty zahraničních turistů tak dotují ze svého nebo musí pro tento rok skončit,“ doplnil Okamura.

Reklama

Související články

Euro je poprvé za méně než 23 korun

Česká měna se poprvé v historii obchodovala za méně než 23 korun za jedno euro. Její kurz se v pátek po 11. hodině dostal o jednu tisícinu pod tuto hranici,...

Výběr článků

Načítám