Hlavní obsah

Výstražná stávka v mnoha městech zastaví dopravu

PRAHA
Aktualizováno

Protesty proti vládním reformám, které odboráři chystají na 24. června, podpoří i Odborový svaz dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy (OS DOSIA). V mnoha městech po celé zemi se tak v tento den zastaví doprava. Řekl to předseda svazu Jan Rejský.

Článek

Mezi zaměstnanci městských dopravních podniků zejména v krajských městech je asi 10 000 odborářů, kteří očekávají, že by se k nim mohla připojit i řada dalších kolegů.

"Pravděpodobné je, že víc než polovina odborářů se k tomu připojí. Ten odpor je velmi velký," prohlásil Rejský. Odboráři navíc očekávají, že by se k nim mohla připojit i řada dalších kolegů, kteří nejsou členy odborů.

Rozsah a způsob, jímž se ke stávce připojí odborářské organizace v jednotlivých městech, bude známý za několik dní, možná až příští týden. Zda se bude stávkovat také v Praze, Rejský zatím neví. "V metropoli je složitější situace. Těch organizací je tam víc, ale některé se také připojily," vysvětlil.

Odboráři z OS DOSIA nejsou členy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) sdružující 32 odborových svazů s asi 540 000 členy, která stávku v úterý vyhlásila. O podpoře požadavků ČMKOS proto rozhodli zástupci odborářů z dopravních podniků po svém dvoudenním jednání až dnes. "Usnesení zavazuje základní organizace připojit se k výstražné stávce," dodal Rejský.

Odboráři vládu obviňují, že při současném růstu inflace přijala opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví i veřejné sféře a chce dále "útočit" na jejich práva. Odboráři si přejí, aby vláda přehodnotila chystanou reformu veřejných rozpočtů a přepracovala některé "nesmysly", jež podle nich obsahuje. Požadují rovněž, aby přepracovala návrhy na důchodovou reformu a aby se s nimi "seriózně" bavila o vývoji daní a úpravách zákoníku práce.

Hodinovou stávku uspořádají 24. června ve 13:00; ve stejný den se bude už od rána konat také stávka zdravotníků proti reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Již v pondělí 9. června budou protestovat učitelé, kteří chtějí zavřením škol dosáhnout zvýšení platů.

Topolánek: jsou spojeni s ČSSD

Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) a některých ministrů jsou odbory v Česku úzce propojeny s opoziční ČSSD. Odborářský předák a sociálnědemokratický senátor Milan Štěch bude v podzimních senátních volbách znovu kandidovat. I to je podle některých členů vlády důvod k tomu, aby se odbory v příštích měsících radikalizovaly a upozornily na sebe.

ČMKOS byla již od začátku března kvůli nesouhlasu s reformami ve stávkové pohotovosti, na tento a následující měsíc si odboráři naplánovali sérii demonstrací před sídlem vlády. Zahájili ji ve středu protestem proti reformě zdravotnictví, jehož se přes vytrvalý déšť zúčastnilo podle odhadu policie 1200 lidí. Setkat s ministry se jim však nepodařilo, vláda totiž jednala v Teplicích.

V demonstracích před úřadem vlády budou odboráři pokračovat v příštích týdnech. Druhá demonstrace se 28. května zaměří na kritiku reformy penzí. Třetí akcí 2. června vylíčí celkové dopady vládních reforem a poslední shromáždění 9. června odboráři věnují situaci ve školství.

Reklama

Související témata:

Související články

Učitelé budou 9. června stávkovat

Školské odbory chystají na pondělí 9. června stávku všech školských pracovníků. Novinkám to sdělil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků...

Odbory budou 24. června stávkovat

Odboráři budou 24. června od jedné hodiny odpoledne stávkovat proti vládní reformě veřejných financí. O vyhlášení stávky rozhodli v úterý na zasedání sněmu...

Výběr článků

Načítám