Hlavní obsah

ČR patří mezi deset nejatraktivnějších zemí pro investory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Mezi deset nejatraktivnějších zemí světa pro přímé zahraniční investice se podle průzkumu zařadila Česká republika. Dělí se s Brazílií o 9. až 10. příčku. V rámci Evropy patří ČR 3. místo (po Německu a Polsku). Průzkum potvrdil, že Česko může i v následujících letech očekávat příliv přímých zahraničních investic.

Článek

Nejatraktivnější zemí pro investory je s velkým náskokem Čína (48 procent oslovených investorů), následovaná Spojenými státy (33 procent) a Indií (26 procent). ČR považuje za atraktivní sedm procent respondentů, což je o procento méně než předcházející rok.

"ČR sice oproti loňsku v žebříčku poklesla, stále ale soupeří se zeměmi typu Indie nebo USA. Ze středoevropských zemí je v první desítce už jen Polsko," uvedl Richard Singer, obchodní ředitel Ernst & Young v ČR, která průzkum provedla.

Respondenti průzkumu podle Singera vkládají největší naděje do střední a východní Evropy. Téměř tři čtvrtiny z nich věří, že tento region bude v budoucnu pro investice ještě atraktivnější. Polovina účastníků průzkumu plánuje investovat v rozšířené EU. V Evropě se ale zájem investorů přesunuje na východ.

V Evropě by si ČR jako cílovou zemi pro své projekty zvolilo 13 procent investorů. Střední a východní Evropa podle Singera sice postupně přichází o své renomé regionu s nízkými mzdovými náklady, pro investory je však z hlediska budoucích projektů stále zajímavější než západní.

Investice za miliardy

ČR loni prostřednictvím agentury CzechInvest získala 176 investičních projektů, které mají přinést investice za rekordních 114,617 miliardy korun. Projekty by v budoucnu měly vytvořit přes 34 tisíc pracovních míst. Největší loni oznámenou investicí je záměr jihokorejské automobilky Hyundai vybudovat na severu Moravy automobilový závod. Výše této investice má činit přibližně 30 miliard korun. [celá zpráva]

Česko patří v evropském srovnání mezi země s nejvyšším podílem investic do automobilového průmyslu a z tohoto pohledu mu připadlo třetí místo. Lépe na tom je pouze Polsko, Británie a Francie. Nejvíce investičních projektů proudí do Česka z Německa, USA a Japonska, objemem investovaných peněz jsou ale Japonci druzí, a to hned za Německem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám