Hlavní obsah

ČSSD většinu v Senátu neudržela

Aktualizováno

Sociální demokracie neudržela většinu v Senátu. Sice se stala letošním vítězem senátních voleb, ale získala jen deset senátorů, přičemž jich potřebovala získat 18. KDU-ČSL má pět, ANO čtyři senátory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka čeká spolu s Milanem Štěchem, Lubomírem Zaorálkem, Romanem Sklenákem a dalšími členy ČSSD na výsledky voleb.

Článek

ČSSD měla dosud v Senátu těsnou většinu 41 mandátů, nově jich bude mít 35. Lidovci budou mít 10 senátorů, hnutí ANO čtyři senátory.

Druhý nejpočetnější klub bude mít opoziční ODS s 14 mandáty. Strana zelených bude mít čtyři křesla, stejně jako Starostové a nezávislí.

Dva mandáty mají Severočeši, po jednom mandátu připadá na komunisty, Stranu práv občanů, Piráty, hnutí Ostravak, Soukromníky, Starostové pro Liberecký kraj, nezávislé a nestraníky.

Rekordně nízká účast

Volby poznamenala rekordně nízká účast, hlasovat přišlo necelých 17 procent voličů. Dosavadní nejnižší účast při senátním finále byla 18,4 procenta.

Do druhého kola senátních voleb postoupilo 19 kandidátů ČSSD, nepodařilo se jich ale obhájit tolik, kolik bylo zapotřebí, aby si sociální demokraté uhájili většinu 41 křesel.

Současný předseda Senátu Milan Štěch v České televizi uvedl, že se nejedná o neúspěch. Naopak zisk více než devíti křesel označil za úspěch. V takovém případě podle něj bude mít ČSSD nejsilnější klub v Senátu. „Je to garance toho, že budeme pokračovat v úspěšné práci,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám