Hlavní obsah

ON-LINE: Senátní volby vyhrála ČSSD

• Aktualizováno

Úderem sobotní 14. hodiny se uzavřely volební místnosti a volby do třetiny Senátu skončily. Vzejde z nich 27 nových senátorů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

17:28 - ON-LINE přenos Novinek tímto končí, děkujeme čtenářům za pozornost. 

17:20 - Místopředsedkyně Alena Gajdůšková, která neobhájila křeslo v Senátu, uvedla v České televizi, že tento výsledek „na síle mé pozici (ve straně) nepřidá”. Zatím prý nechce rozebírat, zda bude post místopředsdkyně v příštím sjezdu strany obhajovat.

17:05 - Zdeňka Hamousová zvolená do Senátu za ANO, která porazila v Lounech Marcela Chládka, uvedla pro Právo, že pro ni byl tento výsledek překvapením. Podle ní zapůsobila zejména kontaktní kampaň a lidský přístup.

Na dotaz, co považuje za svou politickou prioritu, odpověděla: „Nejurgentnější je tlačit dostavbu R6 a R7.”

16:50 -Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na tiskové konferenci odmítl, že by výsledek senátních voleb změnil něco na vládní úrovni.

Co se týče samotných voleb, podle něj mnoho lidí stále nechápe, k čemu je Senát dobrý, a proto byla letošní účast tak nízká. Nešťastné podle něj je, že obálky s hlasovacími lístky nechodí voličům před druhým kolem domů. „Spousta lidí čeká, až přijdou, a ony nepřijdou nikdy,“ řekl.

Přimlouval by se za zavedení elektronických voleb a za konání voleb v jediný den.

16:39 - Hnutí ANO nakonec sestaví senátorský klub. K jejich čtyřem nově zvoleným senátorům se přidá stávající členka horní komory Alena Dernerová ze Severočechů.

16:36 - Strana zelených (SZ) považuje zisk tří křesel v Senátu v právě skončených volbách za svůj návrat do celostátní politiky. Chystá se zřídit senátní klub. [celá zpráva]

16:14 - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vnímá výsledek senátních voleb jako vítězství sociální demokracie a vládní koalice. Umožní podle něj stabilní pokračování koaličního kabinetu. Nespokojen je ministerský předseda naopak s nízkou volební účastí ve druhém kole hlasování. ČSSD kvůli tomu přijde s návrhem na úpravu voleb.

16:01 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg po druhém kole senátních voleb, kdy strana nezískala ani jeden mandát v horní parlamentní komoře, přiznal, že jeho partaj prohrála. Podle něj by nyní měla následovat důsledná reforma strany. [celá zpráva]

15:46 - Senátní volby letos opět vyhrála ČSSD. Získala deset senátorů, přičemž 23 míst obhajovala. KDU-ČSL získala pět senátorů a ANO čtyři. Vládní koalice tak bude mít v Senátu většinu 46 hlasů. ODS, hnutí Starostů a Strana zelených získali po dvou senátorech. Strana práv občanů a Strana soukromníků po jednom.

Volby poznamenala rekordně nízká účast, hlasovat přišlo pouze necelých 17 procent voličů. Dosavadní nejnižší účast při senátním finále byla 18,4 procenta.

15:45 - Zuzana Baudyšová (za ANO), která se stane novou senátorkou za Prahu 9, vrátila porážku svému protivníkovi Tomáši Kladívkovi (ODS), jenž ji porazil před šesti lety. Novinářům řekla, že má po předvolebním maratonu velmi příjemné pocity. "V Senátu se hlavně chci zaměřit na prohloubení práce v oblasti ochrany dětí," uvedla s tím, že podle ní by senátoři měli hlavně hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že zisk čtyř mandátů není špatný. "Marketingový projekt TOP 09 končí. Vykradl KDU-ČSL a voliči to vědí," podotkl.

15:38 - Senátní volby letos vyhrála ČSSD, získala deset senátorů. KDU-ČSL má pět, ANO čtyři senátory, ODS, Starostové a Strana zelených po dvou.

15:36 - Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) obhájil křeslo v Senátu. Ve druhém kole senátních voleb porazil na Kladně kandidátku TOP 09 Michaelu Vojtovou.

15:35 - Za Ždársko vstoupí do Senátu zastupitel kraje Vysočina František Bradáč (KDU-ČSL). Porazil dosavadní senátorku Dagmar Zvěřinovou z ČSSD.

15:33 - Vládní hnutí ANO získalo v letošních senátních volbách čtyři senátory z devíti finalistů. Vlastní senátorský klub tak ale nevytvoří.

15:29 - Zelení budou mít v Senátu poprvé vlastní klub, k němuž potřebovali dva k nynějším třem senátorům. Z prozatímních výsledků vyplývá, že jejich adepti vyhráli na Přerovsku i v Praze 5.

15:24 - Za Plzeň - město byl do Senátu zvolen starosta obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS). Dostal více hlasů než kandidát ČSSD Václav Šimánek.

15:23 - Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) senátorský mandát neobhájil. Na Lounsku prohrál se starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou (za ANO).

15:22 - Příštích šest let Strakonicko v Senátu zastoupí šéf píseckého hřebčince Karel Kratochvíle (ČSSD). Vítězství uniklo lékaři Gregorovi (TOP 09).

15:21 - Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) neobhájila mandát. Ve volbách ve Zlíně ji porazil bývalý šéf JZD Slušovice František Čuba (SPO).

15:20 - Znojemsko bude v Senátu zastupovat prorektor soukromé vysoké školy Pavel Štohl (za ČSSD). Ve druhém kole voleb porazil Jiřího Němce (KDU-ČSL).

15:19 - Zelení budou mít v Senátu poprvé vlastní klub, k němuž potřebovali dva senátory. Jejich adepti vyhráli na Přerovsku i v Praze.

15:18 - Novým trutnovským senátorem se stane majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO). Vyřadil náčelníka krkonošské horské služby Klepše za TOP 09.

15:17 - Cheb bude v Senátu i nadále zastupovat senátor ČSSD Miroslav Nenutil. Ve druhém kole voleb porazil kandidáta ANO Jiřího Dufku.

15:16 - V Hradci Králové byl ve druhém kole senátních voleb zvolen náměstek Fakultní nemocnice Jaroslav Malý (za ČSSD). Porazil Oldřicha Vlasáka (ODS).

15:15 - Koalice bude mít dál v Senátu většinu. Získá potřebných 14 senátorů díky výhře na Pelhřimovsku, Kolínsku a v Praze 9.

15:13 -  Druhé kolo senátních voleb v Příbrami vyhrál starosta Sedlčan Jiří Burian z ODS. Vyřadil lékaře Vladimíra Dandu, který kandidoval za hnutí ANO.

15:12 -  Frýdek-Místek bude v Senátu zastupovat bývalý poslanec a současný starosta Dobré Jiří Carbol (KDU-ČSL). Dostal více hlasů než Jiří Hájek z ČSSD.

15:11 - V senátních volbách na Olomoucku vyhrála lékařka Alena Šromová (KDU-ČSL). Vyřadila starostu Medlova Jana Zahradníčka, který kandidoval za ANO.

15:10 - V Karviné ve druhém kole senátních voleb obhájil svůj mandát lékař Radek Sušil (ČSSD). Dostal více hlasů než kandidát ANO, lékař Martin Gebauer.

15:09 - Druhé kolo senátních voleb v Ostravě vyhrál lékař Peter Koliba, který kandidoval za ANO. Porazil porubského místostarostu Petra Mihálika (ČSSD).

15:08 - Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) bude v horní komoře i ve čtvrtém funkčním období. Ve finále voleb v Pelhřimově porazil Iva Jahelku (za TOP 09).

15:07 - Šéf senátního ústavněprávního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) obhájil křeslo v Senátu. Neuspěl jeho rival Luboš Řehák (za KDU-ČSL).

15:06 - Senátorský mandát za Kolínsko získala šéfka Centra sociálních služeb Poděbrady Emilie Třísková (ČSSD). Porazila lékaře Milana Raka (za ODS).

15:05 - Advokát Václav Láska (za SZ) byl zvolen senátorem za Prahu 5. Ve druhém kole voleb porazil někdejšího ředitele ÚSTR Pavla Žáčka (za ODS).

15:04 - ČSSD většinu v Senátu neobhájí. Po sečtení hlasů ze dvou třetin okrsků má šanci získat jen 17 senátorů, potřebuje jich 18.

15:01 - Zakladatel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta (SsČR) byl zvolen do Senátu. Ve volbách v Uherském Hradišti porazil Pavla Botka z KDU-ČSL.

14:49 - Starosta Okrouhlé Jiří Vosecký (SLK) byl zvolen senátorem za Českou Lípu. Ve druhém kole voleb porazil dosavadního senátora ČSSD Karla Kapouna.

14:58 - Senátorské křeslo za Vyškov obhájil místostarosta města Ivo Bárek (ČSSD). Ve druhém kole voleb porazil náměstka hejtmana Romana Celého (KDU-ČSL).

14:56 - Zakladatelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (za ANO) byla zvolena do Senátu za Prahu 9. Porazila dosavadního senátora ODS Tomáše Kladívka.

14:55 - V Děčíně byl senátorem zvolen starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart (za STAN). Ve druhém kole voleb porazil senátora ČSSD Jaroslava Sykáčka.

15:54 - Za obvod Brno-město v Senátu zasedne středoškolský pedagog Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL). Ve druhém kole voleb porazil Karla Doležala z ČSSD.

14:49 - Senátorem za Prahu 1 bude bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (za KDU-ČSL). Ve druhém kole senátních voleb podle propočtu ČTK porazil dosavadního senátora ODS a ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze.

14:45Senátní volby po sečtení hlasů z poloviny okrsků: Vede ČSSD v deseti z 27 obvodů, KDU v pěti, ANO ve čtyřech, ODS, Starostové a SZ ve dvou.

14:36Po sečtení hlasů ze čtvrtiny okrsků: Vede ČSSD v 11 z 27 obvodů, KDU a ANO ve čtyřech, ODS, SZ a Starostové ve dvou. Účast 16 pct.

14:32 - Ve druhém kole senátních voleb vede po sečtení hlasů z desetiny okrsků ČSSD v 13 z 27 obvodů, KDU ve čtyřech, ANO ve třech, SZ a ODS ve dvou.

14:29 - Po půl hodině od uzavření volebních místností je sečteno skoro 20 procent okrsků.

14:23 - První výsledky finále senátních voleb byly známy ve 14:11. Nejrychlejší byli komisaři v jednom z okrsků v Teplicích nad Metují a v Chocni.

14:15 - Zájem o druhé kolo voleb byl zhruba pětinový. ČTK to řekli volební komisaři a mluvčí radnic.

14:00 - Volby do Senátu skončily, začalo sčítání hlasů.

13:57 - O volby je zatím minimální zájem. Do sobotního poledne přišlo k urnám pouze 15 procent lidí.

Lidé si vyberou 27 senátorů z dvojnásobného počtu kandidátů, jimž dali největší důvěru před týdnem v prvním kole. Svými hlasy určí, zda bude mít nadále v horní komoře navrch vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nebo dokonce sama sociální demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám