Hlavní obsah

Volby v Rumburku vyhrál lékař Vondráček, který upozornil na podivné úmrtí pacientky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suverénním vítězem voleb v Rumburku se stala sociální demokracie a její kandidát lékař Petr Vondráček. Jeho jméno na kandidátce zaškrtlo 2205 lidí. Do povědomí veřejnosti se dostal koncem srpna kvůli sporu s místostarostou a šéfem nemocnice Darkem Švábem v případu údajné vraždy těžce nemocné pacientky zdravotní sestrou. Švábovo hnutí Rumburáci.cz ve volbách naopak propadlo, když si připsalo jediný mandát. Neuspěl tak ani dosavadní starosta Jaroslav Trégr.

Foto: Profimedia.cz

Lékař Petr Vondráček

Článek

"Těší mě, že mi veřejnost takto vyjádřila důvěru. Kauza se do hlasování určitě promítla a lidé dali jasně najevo, komu věří. Od začátku jsem mluvil pravdu," řekl Vondráček, který se do komunální politiky vrací po čtyřleté pauze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potěšilo ho prý především složení nového rumburského zastupitelstva. "Je vidět, že lidé nevolili strany, ale osobnosti. Dostali se tam tak lidé s čistým štítem, za nimiž není žádná šedá minulost. Jsem rád, že žiju ve městě s občany, kteří takto rozhodli," uvedl Vondráček.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ředitel nemocnice v Rumburku Darek Šváb

Starostou být nechce

Přes jasné volební vítězství však ambice stát se starostou prý nemá. "Zůstanu u medicíny, politikou se budu zabývat obrazně řečeno až po ordinační době," řekl. Uvítal by místo v městské radě, ve které v minulosti už působil.

Do rumburské nemocnice, ze které právě kvůli neshodám se Švábem před časem odešel, se Vondráček vracet zatím nehodlá. Chce počkat na došetření případu, v němž je už bývalá zdravotní sestra obviněna z vraždy sedmdesátileté pacientky. Krajský soud ji koncem září propustil z vazby.

Vedení nemocnice podalo v polovině září na Vondráčka trestní oznámení pro údajné nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař jakékoliv nařčení od začátku odmítá a kroky managementu označuje za účelové. Žádá však řádné vyšetření celého případu.

Vrátí se až po vyšetření případu

"Teprve potom bych se mohl do nemocnice vrátit. Aby mě nikdo nemohl obvinit z nějakého ovlivňování," uvedl. V případu je nadále veden pouze jako svědek, který zajistil rozhodující důkazy.

Obžalobě naopak čelí Šváb, který zřejmě kvůli tomu figuroval až na posledním místě kandidátky hnutí Rumburáci.cz. Hlavní líčení v případu údajného útisku, podněcování k trestnému činu a vydírání mělo u děčínského soudu začít minulé úterý. Šváb se však omluvil ze zdravotních důvodů. Soudní jednání by nově mělo začít 30. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám