Hlavní obsah

ANO začalo v Praze vyjednávat, Trojkoalice váhá

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO, které zvítězilo ve volbách do pražského zastupitelstva, zahájilo už v sobotu večer první kolo vyjednávacích pohovorů s potenciálními koaličními partnery. Kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová se sešla se zástupci ČSSD a Trojkoalice. Po nedělní schůzce ale někteří z uskupení KDU-ČSL, SZ a STAN považují spolupráci za riskantní.

Krnáčová v Praze oslovila ČSSD a TrojkoaliciVideo: Novinky

 
Článek

„Jednání byla jen úvodní, předpokládám, že v průběhu tohoto týdne se ještě několikrát setkáme,“ nastínila Krnáčová v sobotu. ANO zvažuje spolupráci i s Piráty, uvedla.

Zástupci se znovu sešli k jednání v neděli.

ČSSD je připravená do koalice s ANO a Trojkoalicí vstoupit. Řekl to lídr kandidátky Miloslav Ludvík. Souhlasí s Krnáčovou v tom, že by koalice mohla být domluvena do konce příštího týdne.

Většina jednoho hlasu

Trojkoalice to ale tak jednoznačně nevidí. Její dvojka a lídr lidovců Jan Wolf po nedělním jednání řekl, že uvažovaná koalice by měla v zastupitelstvu jen těsnou většinu 33 z 65 hlasů.

"Je otázkou, zda je to správná cesta," řekl v rozhovoru s ČTK. Někteří kandidáti uskupení podle něj označili spolupráci s ANO a s ČSSD za riziko. Záležet prý bude i na postoji Pirátů.

Ti ale odmítají vstoupit do koalice s ČSSD, ODS nebo KSČM. Nejlepší by podle nich byla rada ve složení ANO, Trojkoalice a oni, která by však měla v zastupitelstvu menšinovou podporu.

Adriana Krnáčová ke komunálním volbámVideo: Novinky

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že by rád ve velkých městech tvořil koalice na půdorysu vládního spojenectví, tedy s ČSSD nebo lidovci. Připustil ale, že v některých místech to nebude možné vzhledem k profilu tamních organizací některých stran.

Krnáčová dodala, že se s případnými koaličními partnery zatím nebavili dopodrobna, ale šlo spíš o „oťukávání“. „Vyjasňovali jsme si, zda spolu vůbec chceme jednat, nebo nechceme,“ přiblížila. O primátorském křesle prý zatím nebyla řeč.

Reklama

Výběr článků

Načítám