Hlavní obsah

V senátních volbách dominovala ČSSD, komunisté propadli

• Aktualizováno

Po prvním kole senátních voleb postupuje do dalších duelů nejvíc kandidátů za ČSSD. Výrazný úspěch zaznamenalo také hnutí ANO. Dařilo se i kandidátům KDU-ČSL a ODS. Naopak KSČM propadla a nepodařilo se jí pro druhé kolo získat podporu pro žádného kandidáta ani v jednom ze 27 volebních obvodů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve volebním štábu strany v pražském Lidovém domě

Článek

Sociální demokraté obhajovali celkem 23 senátorských křesel, o mandát v horní komoře jich bude ve druhém kole bojovat devatenáct.

Aby si zachovali současnou těsnou většinu v Senátu, potřebovali by sociální demokraté vyhrát v 18 obvodech.

Z dosavadních senátorů ČSSD se podařilo postoupit ministrovi Jiřímu Dienstbierovi a Marcelu Chládkovi nebo předsedovi horní komory Milanu Štěchovi a její místopředsedkyni Aleně Gajdůškové.

Výrazný úspěch zaznamenal na Rychnovsku dosavadní senátor za ČSSD Miroslav Antl. Volilo ho zdaleka nejvíc lidí - celkem 16 799, což znamená 41,12 procenta voličů. Zároveň tak dosáhl největšího náskoku na svého nejbližšího oponenta, starostu Luboše Řeháka (za KDU-ČSL), kterého předstihl o 10 295 hlasů. [celá zpráva]

ANO i lidovci nastejno

První kolo je výrazným úspěchem pro Hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše. Do dalších klání postoupilo devět adeptů na senátní křeslo.

Stejný počet kandidátů má i KDU-ČSL, následuje ODS se sedmi, TOP 09 se čtyřmi a zelení se dvěma.

Stranám vládní koalice se patrně podaří za týden ve finále senátních voleb získat potřebnou většinu v horní komoře Parlamentu. Kandidáti ČSSD, ANO a KDU-ČSL by měli vyhrát minimálně v 15 ze 27 obvodů, kde se bude znovu hlasovat. K zachování většiny jim stačí zvítězit ve 14 obvodech.

Neuspěl Železný ani Janáčková

Ve čtyřech obvodech jsou mezi finalisty kandidáti STAN, Strany práv občanů, Starostů pro Liberecký kraj a Strany soukromníků. Žádný z kandidátů KSČM se do druhého volebního kola nedostal. Komunistům tak zůstane jediný senátor.

Z 23 senátorů, kteří mandát obhajovali či ještě obhajují, se do druhého kola také podařilo postoupit oběma pražským senátorům za ODS Tomáši Kladívkovi a Zdeňku Schwarzovi. Úspěch zaznamenali například i ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, ředitel Juty Jiří Hlavatý (oba za ANO) nebo bývalá senátorka Jitka Seitlová (za SZ).

V poli poražených skončili ze senátorů bývalý středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) nebo šéf vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml (dříve ČSSD a SPO).

Z nových uchazečů o senátorství se neprosadili mimo jiné exministr Martin Bursík (za TOP 09), bývalý šéf šumavského parku Jiří Mánek (ODS), kontrolorka Miloslava Pošvářová (za SZ), bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný či sexuoložka Laura Janáčková (za ANO), přestože byla nepřehlédnutelná díky masivní billboardové kampani v negližé.

Účast v senátních volbách v porovnání s předchozími průběžnými výsledky klesla na aktuálních 38,61 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám