Hlavní obsah

Lidovci v komunálních volbách bodovali, nejvíc zastupitelů získali nezávislí

• Aktualizováno

Nezávislí kandidáti posbírali v komunálních volbách z 10. a 11. října podle očekávání nejvíc hlasů. Na radnicích a obecních úřadech budou mít přes 41 tisíc zastupitelů. Ze sněmovních stran byla nejúspěšnější KDU-ČSL, následují ČSSD a KSČM. Ve většině velkých měst ale zvítězilo hnutí ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

K obecním volbám podle konečných výsledků, které v neděli ráno zveřejnil Český statistický úřad na volebním webu, přišlo 44,46 procenta voličů. Je to o zhruba čtyři procentní body méně než před čtyřmi lety

Tradičně nejvíce zastupitelů budou mít různé nezávislé kandidátky, které již překonaly zisk mandátů podle navrhujících stran z minulých voleb v roce 2010.

Nezávislí kandidáti obsadili přes 41 400 křesel, a to buď samostatně, nebo v rámci koalic. V minulých volbách získali dohromady o tři tisícovky mandátů méně.

Výsledky prokázaly pokračující trend, kdy pětice nejsilnějších stran získává stále méně hlasů. Ve volbách v roce 2006 to bylo 78 procent, o čtyři roky později 69,5 procenta a letos jen zhruba 56 procent.

Na první příčku se tentokrát ze stran přítomných v Poslanecké sněmovně vyhoupli lidovci, kteří obhajovali na 3900 mandátů a získali jich i v rámci různých koalic o stovku více.

Ještě vyššího přírůstku dosáhlo hnutí STAN, které si polepšilo o 140 na zhruba 2180 zastupitelů.

Hnutí ANO obsadilo v komunální premiéře na 1540 zastupitelských míst. Díky úspěchu ve městech tak dostálo pozici lídra politické scény. [celá zpráva]

Druhé z nových sněmovních uskupení, hnutí Úsvit, při svém startu získalo jen šedesátku zastupitelů.

Sociální demokraté dokázali obhájit kolem 3800 křesel, o zhruba 860 přišli. Komunisté obsadili na 2550 křesel, ztratili jich sedm set.

Nejhorší pád ovšem zažili občanští demokraté, kteří ze stran minulé obecní volby vyhráli, ale nyní skončili až na čtvrté příčce. Získali kolem 2350 zastupitelů, tedy méně než polovinu křesel, které měli po volbách v roce 2010.

Sobotka čeká koalice jako ve vládě

Výsledky voleb by měly podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) stmelit vládní koalici. Na řadě míst podle něj mohou vzniknout koalice na půdorysu sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců. Nebude o nich ale vyjednávat centrálně. [celá zpráva]

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš chce sestavit jen takové koalice, které hnutí nepoškodí v očích voličů.

Vládní strany si podle politologů vedly v komunálních volbách dobře, hnutí ANO překvapilo zisky v menších obcích. Volby tedy nejsou protestní.

ANO, které podle konečných výsledků komunálních voleb zvítězilo i v Praze, odmítá v hlavním městě vyjednávat o koalici s TOP 09. Spíše se mluví o koalici, která bude kopírovat vládní rozložení, tedy ANO, ČSSD a Trojkoalice, v níž jsou zastoupeni lidovci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám