Hlavní obsah

Volby v Ústí vyhrálo ANO, ČSSD propadla

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávané vítězství hnutí ANO 2011 a velký úspěch nového hnutí PRO! Ústí nad Labem zcela změní složení 37členého zastupitelstva. Pro dosud vládnoucí ČSSD skončily volby debaklem, skončila až třetí jen těsně před čtvrtou KSČM. Voliči dali najevo, že s dosavadní vládou města nesouhlasí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Oslavy vítězného hnutí ANO v Ústí nad Labem

Článek

Hnutí ANO získalo v Ústí přes 26 procent a 12 mandátů. „Obával jsem se, že to tak nedopadne. Podle mě je to ale způsobené tím, že lidé již měli dost stávajícího systému, který zde byl, a hledali řešení. My jsme jim ho nabídli,“ řekl Právu ústecký lídr hnutí ANO Josef Zikmund.

Překvapivě zabodovalo letos založené hnutí PRO! Ústí, průzkumy mu přisuzovaly zisk jen kolem šesti procent. Nakonec získalo 17,4 procenta, druhé místo a osm mandátů.

Průzkumy k ničemu, tvrdí lídr

„Vidím to, že volební průzkumy jsou k ničemu, a to jsme viděli i při minulých volbách. Jsem přesvědčen o tom, že signál je jasný, Ústečané chtějí změnu,“ řekl lídr hnutí PRO! Ústí Martin Hausenblas.

Hnutí se velmi angažovalo v otázce Činoherního studia, které po 42 letech úspěšného působení v krajské metropoli koalice ČSSD a hnutí Ústečané s podporou komunistů odsoudila k zániku. Hnutí mělo také jako jednu z hlavních priorit boj proti hazardu. V Ústí se konalo k této otázce také referendum, kvůli malé účasti voličů je neplatné.

ČSSD nakonec získala 11,74 procenta hlasů a pět mandátů, stejně jako KSČM. Tři mandáty má ODS, po dvou Ústecké fórum občanů a TOP 09. S ČSSD spoluvládnoucí hnutí Ústečané, které založili bývalí členové TOP 09, po zisku 2,75 procenta radnici zcela opustí. ODS ztratila šest zastupitelů, stejně jako ČSSD. Do zastupitelstva se nedostalo ani hnutí Pro sport zdraví a prosperitu, které dosud mělo pět zastupitelů.

Koaliční námluvy

Lídr PRO! Ústí Martin Hausenblas si umí velmi dobře představit spolupráci s TOP 09. Podle kandidáta na primátora Zikmunda by byla pro ANO ideální menší koalice dvou až tří stran.

Odmítá spolupracovat s lidmi, kteří za sebou mají nějaké „škraloupy“. „Je to o lidech a ne o stranách,“ dodal Zikmund.

K urnám v Ústí přišlo 31,06 procenta oprávněných voličů, před čtyřmi lety to bylo 33,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka: volby vládní koalicí neotřesou

Ve znamení děkovaček a opakovaných výzev, aby voliči přišli v maximální míře také k druhému kolu senátních voleb a podpořili kandidáty soc. dem., se nesla...

Ve volebním štábu TOP 09 se tisklo ve 3D

TOP 09 vybavila svůj volební štáb v pražském hotelu Don Giovanni dvěma 3D tiskárnami, z nichž během čekání na volební výsledky vycházely malé i větší...

Výběr článků

Načítám