Hlavní obsah

Sobotka: volby vládní koalicí neotřesou

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve znamení děkovaček a opakovaných výzev, aby voliči přišli v maximální míře také k druhému kolu senátních voleb a podpořili kandidáty soc. dem., se nesla slova premiéra a šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotka na tiskové konferenci k průběžným výsledkům víkendových voleb.

Bohuslav SobotkaVideo: Novinky

 
Článek

„Nic není hotovo, jsme v polovině cesty,“ prohlásil Sobotka k prvnímu kolu senátních voleb, v němž uspělo osmnáct kandidátů jeho strany. Podle něj je důležité, aby si soc. dem. udržela pozici nejsilnější frakce v horní parlamentní komoře, a bude tak moci poskytovat velmi účinnou a jasnou podporu vládě, ve které hraje ČSSD rozhodující roli.

Ocenil i výsledek babišovců

Sobotka ocenil i úspěch dalších vládních stran, a to bez ohledu na fakt, že zejména hnutí ANO se ve volbách silně proti svému koaličnímu partnerovi vymezovala. „Jsem rád, že uspěly i vládní strany, to v minulosti nebylo,“ uvedl premiér s tím, že obvykle komunální volby bývají referendem o vládě. Dodal, že výsledky voleb mohou zapůsobit jako stmelující prvek pro celou koalici.

Tisková konference ČSSD k aktuálním výsledkům voleb Video: Novinky

Sobotka připustil, že výsledky jeho strany ve statutárních městech zůstaly za očekáváním politiků soc. dem. Sám přitom před volbami sázel na udržení Ostravy a Brna, přičemž v obou městech vítězí ANO. Podle Sobotky je v Brně výsledek velmi těsný a bude záležet na koaličních vyjednáváních.

Premiér a šéf soc. dem. nepředpokládá, že by se volby nějak odrazily ve fungování koalice. „Síla je dána výsledkem voleb do Poslanecké sněmovny a v Poslanecké sněmovně má nejsilnější klub soc. dem.,“ prohlásil.

„Pokud zde byly spekulace, zda volby mohou otřást vládní koalici, tak myslím, že takovýto výsledek volby nepřinesly. Předpokládám, že vláda bude pokračovat velmi intenzívně ve své práci a věřím, že bude mít většinu i v Senátu,“ uvedl Sobotka.

Za svůj postup do druhého kola senátních voleb poděkovali také šéf Senátu Milan Štěch, místopředsedkyně komory Alena Gajdůšková a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Spolu s nimi postupuje také ministr školství Marcel Chládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám