Hlavní obsah

V Ostravě a Českém Těšíně nabízeli peníze za hlasy pro konkrétní hnutí

Právo, Aleš Honus
Ostrava

K masivnímu podplácení voličů dochází podle zjištění Nadačního fondu proti korupci na území ostravského městského obvodu Vítkovice a také v Českém Těšíně. Zatímco v Ostravě se policie případem podplácení teprve začíná zabývat, v Českém Těšíně kriminalisté už před zahájením voleb sdělili podezření čtyřem lidem spojeným s hnutím SOS pro Český Těšín.

Foto: Aleš Honus, Právo

Situaci v ulicích Ostravy-Vítkovic po celé odpoledne monitorovala policie.

Článek

K podplácení voličů podle zjištění Práva i podle Nadačního fondu proti korupci docházelo v pátek odpoledne na území městského obvodu Ostrava-Vítkovice. Na záležitost upozornili Romové, kterým skupina lidí údajně nabízela 200 korun za to, že na kandidátní listině do městské části zaškrtnou Politické hnutí Vítkovice, v jehož čele stojí místní podnikatel František Kročil. Ten nařčení důrazně odmítl.

Nestandardního a opakovaného pohybu osob a automobilů před některými volebními místnostmi na území Vítkovic byl svědkem i redaktor Práva. „Odhadujeme to, že za peníze už volilo asi 60 lidí,“ řekl Adam Kandráč, který vede ve Vítkovicích kandidátku Romské demokratické strany a který chce kvůli podezření podat trestní oznámení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kročil to ale odmítá. „Není to pravda, já jsem v současné době mimo Ostravu a vůbec nevím, co se tam děje. Jsou to informace, které rozšiřují kandidáti Romské demokratické strany, ke kterým nemají místní Romové důvěru a kteří mne z podplácení osočují,“ řekl Kročil Právu.

Pokud někdo peníze za hlasování nabízí, tak to dělají lidé z jiné strany
Marian Kuś

Podplácení voličů byli svědky i zástupci Nadačního fondu proti korupci, kteří situaci monitorují. „Zatím můžeme potvrdit, že ke snahám o podplácení voličů dochází jak v Ostravě-Vítkovicích, tak v Českém Těšíně,“ řekl zástupce fondu Janusz Konieczny. Dodal, že situaci bude se svým kolegou v obou městech monitorovat po oba volební dny. Situací na některých místech Moravskoslezského kraje sleduje také organizace Transparence International.

V Českém Těšíně se situace opakuje

Velmi složitá povolební situace a asi si soudní dohra se dá i letos očekávat zejména v Českém Těšíně. Zde se volby musely kvůli podplácení voličů už v minulosti konat znovu, protože výsledky řádných voleb zrušil soud, a nyní hrozí, že se situace bude opakovat. Už den před volbami dokonce policie sdělila podezření čtyřem lidem včetně nejbližší spolupracovnice lídra kandidátky SOS pro Český Těšín Mariana Kuśe.

Informace o sdělení podezření potvrdil na dotaz Práva přímo Marian Kuś, který prý ale neví, co konkrétně policie jeho spolupracovnici vytýká. „Vůbec nevím, čeho se to týká, ona mi to nechtěla říct, protože má podepsanou mlčenlivost,“ řekl Kuś. Dodal, že dá ruku do ohně za to, že nikdo z jeho lidí voličům nenabízí za hlasování peníze, jak tomu bylo před čtyřmi lety.

„Pokud někdo peníze za hlasování nabízí, tak to dělají lidé z jiné strany,“ dodal. Zástupci fondu ale hovoří jinak. „Máme důkazy, že lidem bylo nabízeno 500 korun za hlas pro SOS pro Český Těšín,“ dodal Konieczny.

Policie celou věc nechce komentovat, pravděpodobně proto, aby ji někdo nevinil z ovlivňování hlasování. Odmítla potvrdit i to, že čtyřem lidem už bylo sděleno podezření.

„Prověřujeme okolnosti oznámení a vzhledem ke stavu řízení detaily v tuto chvíli nebudeme zveřejňovat,“ řekla v pátek k dění v Českém Těšíně mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám