Hlavní obsah

Sestavil kandidátku ANO, hnutí ho z ní sestřelilo

Právo, Jan Švábek

Sestavil kandidátku hnutí ANO, na které figuroval na druhém místě. Před týdnem ale Karel Pressl zjistil, že se komunálních voleb v Tlučné na severním Plzeňsku nezúčastní. Z kandidátky ho totiž sestřelili vlastní lidé, podle Pressla v rozporu se stanovami.

Foto: www.anoprotlucnou.cz

Člen ANO Karel Pressl

Článek

Do hnutí ANO se 39letý podnikatel Karel Pressl rozhodl vstoupit loni v létě. Věřil, že hnutí může změnit nastavení společnosti. Teď ale cítí zklamání. „Cílem bylo dostat mě za každou cenu z kandidátky,“ je přesvědčen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stejně jako každý budoucí člen, také Pressl musel projít půlroční čekací lhůtou. Mezitím stačil upozornit na několik kontroverzních rozhodnutí obce. Prodej obecních pozemků nyní prošetřuje policie, přijímací řízení do školky označilo ministerstvo za netransparentní a neobjektivní, zákaz pořizování obrazových a zvukových záznamů v budově úřadu byl podle ministerstva nezákonný.

„Tehdy začaly první tlaky, abych nestrkal nos do cizích věcí. Čekací doba se natahovala a až poslední týden v červnu jsem dostal potvrzení, že jsem se stal členem hnutí. Měl jsem pouhých deset dnů na sestavení kandidátky, na které muselo být patnáct lidí,“ líčí Pressl.

Odchody z kandidátky

Kandidátku se mu nakonec v třítisícové oblasti podařilo sestavit. Den poté, co uplynula doba pro případné změny, ale přišla první rána. „Kandidátku opustila místní tříčlenná rodina a později rezignovali další dva lidé,“ uvedl Pressl s tím, že se v některých případech mohlo jednat o trojské koně.

Za hlavní důvod, proč byl Pressl odvolán, označil krajský šéf hnutí ANO a poslanec Jan Volný zmíněný odchod lidí z kandidátky. „Byl to varovný signál. Pokud člověk nemá autoritu, je to špatně,“ řekl Právu Volný s tím, že na Pressla bylo navíc podáno trestní oznámení. Podle informací Práva je to pro křivé obvinění.

Za odvoláním mohou být i jiné důvody, konkrétně se spekuluje o politické dohodě. Vzhledem k tomu, že se informace nepodařilo ověřit, redakce se podrobnosti rozhodla nezveřejnit.

Proti stanovám

Člen hnutí, který si nepřál být jmenován a jehož jméno redakce zná, řekl, že iniciativu na Presslovo odvolání z kandidátky vzneslo oblastní předsednictvo, které se dozvědělo o trestním oznámení. Členové předsednictva podali návrh krajskému vedení, které postup posvětilo. Vedení oblasti pověřilo volebního zmocněnce, ten pak Pressla z kandidátky vyškrtl.

Podle Pressla takový postup odporuje stanovám hnutí. „Oblastní předsednictvo není kompetentní o této věci rozhodovat, věc náleží do kompetence oblastního sněmu. Ten nebyl svolán. Oblastní předsednictvo navíc musí být pětičlenné, my ho máme tříčlenné,“ řekl Pressl.

Právo se pokoušelo získat i vyjádření volebního zmocněnce a šéfa oblastního předsednictva Jiřího Šulce. Ten po předchozí domluvě s redaktorem Práva po pěti dnech neodpověděl na otázky zaslané mailem, nezvedal telefon, ani nereagoval na SMS.

Pressl už stihl kontaktovat šéfa hnutí Andreje Babiše, ten mu prý doporučil, aby věc předal celorepublikové rozhodčí a smírčí komisi. Dnes je na kandidátce ANO v Tlučné osm lidí z patnácti. Političtí konkurenti včetně současného vedení obce jsou bez nepříjemného soupeře.

Reklama

Výběr článků

Načítám