Hlavní obsah

Sobotka sliboval vesnici roku nové domy pro seniory

Právo, Jan Martinek

Vesnici Kateřinice na Zlínsku, která se pyšní titulem Vesnice roku 2014, navštívil v rámci série předvolebních debat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V diskusi premiér diskutoval s obyvateli i odborníky o problémech seniorů na venkově, či o reformě regionálního školství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Kam umístit seniory, o které se nemůže postarat vlastní rodina, je i v Kateřinicích palčivým problémem. „Je potřeba vrátit se k instituci domovů s pečovatelskou službou, která dnes není,“ řekl Sobotka. Je přesvědčený, že by se neměly vytvářet „další domovy důchodců“, na tom se shodl i se starostou vesnice Vojtěchem Zubíčkem (nezávislí).

Ministerstvo pro místní rozvoj podle Sobotky vytváří projekt, který by pomohl financovat komunitní domy pro seniory. „Záleží, zda se podaří získat zdroje z Evropské unie. Pro malé obce by to byl velmi zajímavý projekt,“ řekl premiér s tím, že pokud vše dobře půjde, stavět by se už mohlo začít na jaře příštího roku, nejpozději v roce 2016.

Vláda podle něj letos vyčlenila 16 miliard na sociální služby. „Spadá sem i výstavba startovacích bytů pro mladé rodiny, či bydlení pro samoživitelky,“ řekl Sobotka. I takové v Kateřinicích chybějí.

Na kompenzace nižších penzí nejsou peníze

Premiér připomněl, že koaliční kabinet letos uvolní sedm miliard na valorizace důchodů. „Peníze se vyplatí navíc v rámci důchodového systému,“ řekl. Odmítl ale, že by jeho vláda kompenzovala nižší penze z dob minulých vlád. „Nejsme v takové rozpočtové situaci,“ řekl.

Obyvatele Kateřinic také trápí dopravní obslužnost. Dopravu zajišťuje Zlínský kraj a autobusy jsou hodně drahé, místní se přepravují raději auty. Problémem je rovněž absence pošty, která byla zrušená už před patnácti lety.

Premiér zdůraznil, že jeho vláda odmítá privatizaci České pošty i její přeměnu na akciovou společnost. „Česká pošta musí zůstat státním podnikem,“ řekl. Stát podle něj musí najít cesty, jak zaměstnance pošty, kterým se už roky nezvedly platy, lépe zaplatit.

Nechtějí rušit školy

Debata také sklouzla na financování regionálního školství. Panují obavy ze zavírání škol, v nichž je málo žáků a nemohou tak naplnit kapacitu. Sobotka obyvatele ujišťoval, že k tomu nedojde. „Odmítli jsme Dobešovu (bývalý ministr školství za Věci veřejné, pozn.red.) reformu. Vesnice se nemusí bát rušení škol,“ ujistil Sobotka. Zároveň přiznal, že boj o financování školství nás teprve čeká, a osobně se vyslovil pro kombinaci financování na žáka a na třídu.

Budoucností mohou podle Tomáše Feřteka ze společnosti Eduin být takzvané svazkové školy. „Vaše škola by tak zůstala zachována, ale patřila by do většího organismu, který by se dal pohodlněji financovat,“ řekl Feřtek v debatě. Starosta Kateřinic ale takové řešení odmítl.

„Škola by měla být nositelem kultury na dědině. I když tu nemáme optimálně naplněné třídy, má to pro nás obrovský společenský důsledek,“ řekl starosta. S jeho názorem souhlasila i ředitelka místní základní školy Šárka Muchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám