Hlavní obsah

Výbuch měl souviset se zbraněmi pro Ukrajinu, Česko informuje spojence

Novinky, jas

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) uložil velvyslancům při EU a NATO, aby spojence informovali o případu ve Vrběticích, za nímž podle českých zpravodajců stojí příslušníci Ruských tajných služeb. Podle informací Novinek měl útok ve Vrběticích zabránit vývozu zde uložených zbraní na Ukrajinu.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

„Instruoval jsem naše velvyslance při EU a NATO, aby informovali naše spojence o kauze Vrbětice. V pondělí o tom budu mluvit i na zasedání ministrů zahraničí EU,” uvedl v neděli ráno.

Česko kvůli incidentu, který pravicová opozice označuje za akt státního terorismu, vyhostí 18 diplomatů, které považuje za příslušníky ruských tajných služeb. Rusko podle všeho bude reagovat recipročními kroky.

Hamáček až do pátku plánoval na pondělí odcestovat do Moskvy, kde chtěl jednat o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V. V pátek večer se objevila informace, že cesta byla zrušena a v sobotu večer premiér Andrej Babiš (ANO) přišel s oznámením, že za explozí ve Vrběticích stojí ruské tajné služby.

Podle vyjádření již bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) pro Deník N nebylo sobotní vyjádření překvapivé. „Tyto informace jsem už měl dříve k dispozici,” řekl serveru Petříček.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Server Aktuálně.cz uvedl, že Hamáček měl informace o ruském zapojení do výbuchů již v průběhu týdne, neboť zazněly na zasedání Výboru pro zpravodajskou činnost.

K výbuchům v muničních areálech ve Vrběticích došlo v říjnu a prosinci roku 2014. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.

Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Sanace skončila loni v říjnu. Náklady jdou do stovek milionů korun.

Politici hovoří v souvislosti s odhalením tajných služeb o válce a terorismu

Domácí

Anketa

Je podle vás vyhoštění 18 Rusů adekvátní reakcí na zapojení ruských tajných služeb do výbuchů ve Vrběticích?
Ano
61,4 %
Ne
38,6 %
Celkem hlasovalo 10369 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám