Hlavní obsah

Vojenská policie vrátila část věcí zabavených v ČT

Právo, jp
Praha
Aktualizováno

Vojenská policie (VP) ve středu před polednem vrátila do České televize část věcí, které zabavila při pátečním zásahu v budově zpravodajství v místnosti č. 145 na Kavčích horách, kde pracují redaktoři Karel Rožánek, Richard Samko a Luboš Rosí. Oznámil to mluvčí televize Ladislav Šticha. ČT zvažuje ústavní stížnost na postup VP.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojenská policie vrátila České televizi část zabavených věcí.

Článek

Zabavené věci převzal právník Martin Elger, jehož kancelář pro ČT pracuje. Předávání trvalo několik hodin, protože vojenská policie zabavila kromě tří počítačů také paměti flash, několik desítek videokazet a SD karet, téměř 130 datových nosičů, zápisníky, vizitky a další písemné dokumenty.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojenská policie vrátila České televizi část zabavených věcí.

Policisté podle jejich mluvčího Jana Čermáka vrátili většinu dokumentů, už je prý nepotřebují pro další vyšetřování.

„Stále chybí některé nosiče. Bylo nám řečeno, že z technických důvodů," reagoval Elger. Televize podle něj bude trvat na co nejrychlejším vydání zhruba stovky kazet do televizních kamer. „V podstatě jde o moje archivní kazety od roku 2005 do roku 2011 ze zahraničních cest,“ upřesnil redaktor Rožánek.

ČT nicméně vítá, že Vojenská policie co nejdříve poslechla pokynu městského státního zastupitelství a ostatní věci vrátila, dodal Elger.

ČT zvažuje ústavní stížnost

Česká televize rovněž ve středu oznámila, že jejich právní zástupce zvažuje kvůli případu podání ústavní stížnosti.

„Do budoucna jde o to stanovit obecné zábrany pro to, aby se podobný postup vůči sdělovacím prostředkům nemohl opakovat. Česká televize zřejmě s tímto motivem sáhne po ústavní stížnosti," upřesnil Elger.

Televize se znepokojením zaznamenala výrok ministra obrany Alexandra Vondry, který zazněl v úterní zpravodajské relaci ČT Události. Ministr prohlásil, že 16. března bude mít k dispozici závěry šetření inspekce ministra obrany s tím, že bude „rád informovat i o tom, jak to skutečně probíhalo, nikoliv o té části, která byla natočena a odvysílána v České televizi.“

„ČT se důrazně ohrazuje proti jakýmkoliv náznakům, že by snad manipulovala s informacemi či záběry ze zákroku v budově zpravodajství. Zákrok a postup Vojenské policie zaznamenalo několik kamer a Česká televize tak může kdykoliv doložit, jak ozbrojená akce probíhala,“ řekl Šticha.

Kauza Krejčík

Vojenské komando prohledalo na konci minulého týdne kancelář redaktora Karla Rožánka a jeho dvou kolegů. Cílem zásahu bylo nalézt spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Spis nenašli, Rožánek uvedl, že po odvysílání kauzy v únoru spis zlikvidoval se starými listinami, které už nepotřeboval.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté přivezli do České televize část předmětů, které zabavili.

Podle státního zástupce Vojenská policie při zásahu v televizi pochybila. Zabavila i materiály nesouvisející s trestním řízením. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám